След сигналите за 4 общински съветници, ваксинирани не по план в Сандански, започналата проверка на случая вече показа очевидното – нарушения в реда за ваксиниране. Това бе потвърдено още вчера от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Сега на дневен ред е въпросът ще има ли някакви санкции и какви. Остана недоизяснено чия е била инициативата за ваксинирането не по ред, тъй като, както съобщи днес виципремиерът Красимир Каракачанов, той има сведения, че не съветниците са се натрапили, а те са били потърсени за ваксиниране.

„Ако се установи, че общински съветник или общински съветници са използвали служебното си положение, за да се прередят и да се възползват от възможността да се ваксинират срещу COVID-19, това трябва да бъде наказано и санкционирано по най-строгия начин. Но нека изчакаме проверката от страна на министъра на здравеопазването, защото аз имам друга информация. НЕ само, че не са се предреждали, но тях са ги търсили да ги ваксинират… Въпросът е защо е нарушен редът. Тези хора ли са се вреждали по някакъв начин да прередят другите, или се е случило нещо друго“ – каза вицепремиерът и  лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Министърът на отбраната даде да се разбере, че знае за какво става дума, но не иска да се произнася преди министъра на здравеопазването.

„Първо ще чуя становището на министъра на здравеопазването и тогава ще ви кажа моето. Само едно мога да ви кажа: не мога да одобря и не одобрявам, ако някой, без значение какъв е той, дали обикновен общински съветник някъде си в държавата България, или висш чиновник министър, или депутат, използва служебното си положение да се ваксинира преди другите“, заяви той.

Ангелов: Редът е нарушен

Здравният министър проф. Костадин Ангелов съобщи вчера, че проверката е показала, че редът за ваксиниране е нарушен.

„В COVID системата, където се регистрират ваксинираните лица, са вписани четирима общински съветници от Общинския съвет в град Сандански”, каза той.

Министърът обясни още, че за да бъдат изцяло спазени принципите на прозрачност и законосъобразност днес ще бъдат взети обяснения от отговорните за ваксинирането в Сандански лица и институции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук