Красимир Каракачанов
на снимката: Красимир Каракачанов

Ситуацията по границата е под контрол, имаме готовност да действаме. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в Министерски съвет след спешната среща при премиера.

„Периметърът по границата се наблюдава в дълбочина заедно с партньорските служби. Сътрудничество – има, организация има”, добави Каракачанов.

Военният министър заяви, че с колегата си Младен Маринов ще направят посещение на границата.

Каракачанов добави, че се прави всичко възможно, за да не се допусне „пробиване” в България.

„Следим ситуацията много внимателно още от получаването на първите сигнали за движение на големи групи в съседните държави”, каза от своя страна вътрешният министър Младен Маринов

И добави:

„Проблемът е, че в социалните мрежи се тиражира фалшива информация, имаме усилено присъствие на Гранична полиция и Жандармерия по границата”.

В събота гръцката полиция влезе в сблъсъци с група бежанци и мигранти, които от няколко дни са се настанили в палатков лагер край северната граница на страната с надеждата да преминат в Северна Македония и от там да се придвижат към вътрешността на Европа.

Стотици хора, включително много майки с деца, пристигнаха в мигрантския лагер „Диавата“ край границата със Северна Македония в четвъртък и започнаха да опъват палатки.

Напливът на мигранти беше предизвикан от слухове в социалните мрежи за планирано масово пресичане на северозападната гръцка граница с Албания в началото на април.

В събота силите за борба с безредиците използваха сълзотворен газ срещу няколко дузини мигранти – включително майки с деца на ръце, които хвърляха камъни и бутилки в опит да пробият полицейския кордон и да достигнат до пътя, водещ към границата.

Около 100 палатки бяха издигнати в полето, което в под засилената охрана на органите на реда. Хората отказваха да се разотидат въпреки призивите на гръцки министри да се завърнат в бежанските центрове и предупрежденията, че преминаването на границата ще е невъзможно.

Десетки хиляди мигранти – основно от Сирия, Ирак и Афганистан, са блокирани в Гърция, след като балканските държави затвориха границите си през 2016 година и прекъснаха така нареченият Балкански маршрут към Северна Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!