Карл Билд
на снимката: Карл Билд

Карл Билд е роден на 15 юли 1949г. Той е шведски политик и дипломат, бивш министър-председател на Швеция (от 1991 до 1994г.) Билд е бивш лидер на Умерената партия от 1986 до 1999г.

Билд е бивш външен министър на страната.

В международен план, той е бил посредник в разрешаването на Югославския конфликт, като специален пратеник на ЕС в бивша Югославия през 1995г., съпредседател на Дейтънската мирна конференция – 1995г., върховен представител за Босна и Херцеговина от декември 1995г до юни 1997г. От 1999 до 2001г. е бил специален пратеник на ООН за Балканите.

В средата на 2015г. Билд е назначен за съветник към украинския международен консултативен съвет за реформи. Групата се състои от няколко чуждестранни съветници на президента Петро Порошенко. Целта й е да подобри сигурността и икономиката в страната, опустошена, тогава, от конфликта в Донбас и Донецк.

„Слухът е, че Мария Габриел е предложена от ЕНП (Европейската народна партия) за върховен представител на ЕС. Ако е истина, мъдростта зад този ход ми убягва“, написа в Туитър Карл Билд (70 г.), който е смятан за един най-опитните европейски депутати.

„Във въртележката на Европейския съвет тази нощ (неделя- б.р.) искрено се надявам да бъде отделено внимание на назначаването на опитен и с тежест върховен представител. Външната политика в днешния по-оспорван, сложен и пълен с конфликти свят не е за аматьори“, написа още той в социалната мрежа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!