Картина на художника Жан-Мишел Баскиат беше продадена на търг в Ню Йорк за 110,5 млн. долара, предава Би Би Си.

Това е почти двойно повече от цената на предишна негова творба, продадена миналата година.

Той счупи няколко рекорда, включително този за най-скъпо произведение на американски творец.

Това е най-високата цена, достигана от чернокож художник, предишното произведение беше продадено през 1980г. за 100 милиона долара.

За неозаглавената творба са използвани маслени и акрилни бои, както и спрей. Картината изобразява череп.

Жан-Мишел Баскиат
на снимката: американският художник Жан-Мишел Баскиат

Произведението беше продадено на Йосаку Маезава, 41-годишен моден предприемач от Китай, който възнамерява да създаде музей в родния си град Чиба.

Оживеното наддаване за картината в аукционната къща „Сотбис” продължи 10 минути. Маезава обаче не присъства лично, а закупи произведението на изкуството по телефона. По-късно, в социалните мрежи, той написа, че картината го е накарала да се чувства „въодушевен и благодарен” за любовта си към изкуството. Той изрази желанието си да я сподели с възможно най-много хора.

Миналата година, отново Маезава купи на рекордно висока цена друга картина на автора – той плати 57,3 млн. долара за рогат дявол.

Художникът Жан-Мишел Баскиат, роден в Ню Йорк, почина през 1988г. от свръхдоза хероин на 27 години. Той беше професионален артист само 7 години.

Голяма част от творбите му описват проблемите на афроамериканците в САЩ.

Започнал като графити артист от Бруклин, продавал рисунки за 50 долара, днес той се нарежда до художници като Пабло Пикасо и Франсис Бейкън – творци, чиито произведения се продават за повече от 100 млн. долара.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!