Каталуния поиска Европейският съюз да посредничи в урегулирането на кризата с Мадрид. Това заяви, че представител на каталунското правителство Марти Англада.

Според него, това е единствената възможност за ефективно регулиране на ситуацията. По думите му, посредник може да бъде и кралят на Испания Фелипе VI, но „той изпусна тази възможност”.

Англада оспори мнението, че ЕС и всички страни членки са се отказали от посредническата роля.

„За подобен подход се изказа по-специално белгийският премиер Шарл Мишел“, припомни той.

Представителят на Каталуния отказа да отговори на въпроса кога каталунският лидер Карлес Пучдемон ще обяви независимостта на областта.

„Пучдемон въобще не е казвал, че ще обяви независимостта на Каталуния. Той само каза, че ще предостави на местния парламент въпроса как да се реагира, ако централните власти вземат решение да приложат член 155 от испанската конституция (за анулиране на каталунската автономия – ред.) Прилагането на този член ще се превърне в истинско юридическо земетресение както за Испания, така и за Каталуния“, предупреди политикът.

Припомняме, че в събота испанското правителство обяви, че ще задейства чл. 155 от Конституцията на страната, ако на 27 октомври това бъде обявено от Сената.

До безпрецедентната ситуация се стигна след като в началото на месеца, 47% от каталунците гласуваха на референдум за отделяне от Испания. 90% от тях подкрепиха независимостта на областта.

Мадрид обаче се закани да задейства чл. 155 и така да поеме контрола върху местното правителство, бюджет и полиция.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!