Куим Тора
на снимката: новият премиер на Каталуния Куим Тора

Сепаратисткият лидер на Каталуния Куим Тора призова испанското правителство да обмисли варианта за посредничество отвън за разговорите по конфликта за исканата от региона независимост. Писмото, което Тора е изпратил до Мадрид, се появи в медиите и стана ясно, че то също така е било изпратено до президентите на Русия, Китай и други държави, които са се сблъсквали с придружени с насилие сепаратистки кризи.

Тора официално призова испанското правителство „да влезе в диалог с посредничество колкото е възможно по-скоро“ – става дума за разговори по оспорваното искане за независимост на испанската област.

„Можете също така да пожелаете да предложите на един или повече институционални посредници и наблюдатели да улеснят процеса на диалог по същество“, пише Тора в писмото, написано на английски език на 26 септември.

Кампанията на Каталония за независимост предизвика политическа криза в Испания преди една година.

Тора настоява за правото да се проведе юридически обвързващ референдум за независимост за североизточния регион. Писмото му бе публикувано в каталунски медии и потвърдено като автентично пред АФП от говорител на регионалното правителство. То е адресирано до испанския премиер Педро Санчес с копия до 43 други международни и регионални лидери. Сред тях е президентът на Китай Си Цзинпин. Неговата страна има свои собствени регионални проблеми в Тибет и в отдалечения регион на Синцзян, където Пекин действа срещу определяните от властта като сепаратистки елементи.

Тора също така е изпратил писмото до руския президент Владимир Путин, имайки предвид неговия опит от войната срещу сепаратистите в Чечня.

Източник от регионалното правителство в Каталуния заяви, че Тора е изпратил писмото на Путин, Си Цзинпин и президента на САЩ Доналд Тръмп, защото техните държави са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. Той обаче не го е изпратил до Еманюел Макрон, президента на Франция, която също е такъв член. Британският премиер Тереза Мей също не се съобщава сред адресатите на посланието.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!