Баровете и ресторантите трябва да бъдат затворени в североизточния регион Каталуния в Испания през следващите 15 дни, за да бъде забавено разпространението на увеличаващите се коронавирусни инфекции, съобщи регионалното правителство.

Този ход идва, когато Испания се бори с едно от най-високите нива на заразяване в Европейския съюз, с близо 900 000 инфекции и над 33 000 смъртни случая.

„Мерките ще влязат в сила през нощта срещу петък и ще останат в сила първоначално 15 дни“, каза временният регионален лидер Пере Арагонес, описвайки действията като „болезнени, но необходими“.

Подобни мерки влязоха в сила в Холандия в сряда, докато Северна Ирландия обяви четириседмично затваряне на кръчми и ресторанти малко повече от седмица, след като Париж затвори баровете и кафенетата си.

Въпреки временно успокояване, през последните дни броят на инфекциите отново се увеличи рязко.

„Необходими са действия днес, за да се избегне пълно блокиране през следващите седмици“, каза Арагонес.

„Решихме да приложим ограничения там, където повечето хора“ изоставят предпазните мерки, каза той, признавайки, че ще бъде „трудно за ресторантьорския сектор“, които ще могат да предлагат само ястия за вкъщи.

Той също така призова хората да избягват да напускат домовете си, като предупреди, че рискът от влошаване на положението е „изключително висок“.

В момента степента на заразяване в района на Мадрид е 490 случая на 100 000 души през последните 14 дни, в сравнение с едва 263 в Каталуния – същия брой като в останалата част на Испания, който е една от най-високите в Европейския съюз.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!