Ева Каили, Европейски парламент

Европейските наблюдатели смятат, че това  е „най-сериозният“, „най-шокиращият“, „най-фрапиращият“ корупционен скандал, който е връхлитал Брюксел.

Белгийската федерална полиция в петък проведе десетки акции. Бяха задържани петима души, обвинени в извършване на „предполагаеми престъпления на престъпна организация, корупция и пране на пари“. След претърсванията бяха иззети 600 000 евро в брой, плюс телефони, компютри и други устройства.

Първоначално имената на виновниците не се оказаха големи по брюкселските стандарти: бивш член на Европейския парламент, няколко парламентарни сътрудници и профсъюзен шеф. Някои дори изразиха съмнения, дали ако обвиненията са верни, Доха наистина е направила разумна инвестиция.

До вечерта обаче, стана ясно, че това не е просто история за хора, които пълнят джобовете си. Ева Каили, вицепрезидент на Европейския парламент и ярък защитник на Доха, бе задържана в полицията. Случаят се съсредоточава и около неправителствена организация, чиито членове на борда се оказаха някои от най-големите светила в лявата политика.

Докато скандалът продължава да се разгръща, POLITICO отговаря на по-важните въпроси, свързани с него.

Коя е Ева Каили?

Като един от 14-те вицепрезиденти на парламента, Каили е сред най-влиятелните играчи в институцията. Тя е бивш водещ на новини със статут на знаменитост в родната си Гърция – една от най-бляскавите фигури в Брюксел.

Но Каили се очерта и като един от най-яростните защитници на Катар. Наскоро тя нарече страната „първенец в трудовите права“, след среща с министъра на труда на страната. Изказването ѝ се оказа не на място, заради дълбоките международни опасения относно условията, които страната осигурява за работниците и мигрантите. Като член на лявоцентристката социалистическа и демократическа партия (S&D), нейното портфолио включва специални отговорности, свързани с Близкия изток.

Партньорът на Каили, Франческо Джорджи, също е бил задържан. Той е съветник по Близкия изток и Северна Африка в Европейския парламент и основател на неправителствена организация, наречена Fight Impunity, която има за цел да насърчава „отговорността като централен стълб на архитектурата на международното правосъдие“.

Кой друг е замесен?

Президент на организацията Fight Impunity е Пиер Антонио Панцери – друга централна фигура в случая. Панцери, италиански бивш евродепутат, също от S&D, беше сред арестуваните в петък сутринта. До вечерта съпругата и дъщеря му също бяха задържани от италианската полиция. Заповедта за ареста им обвинява Панцери в „политическа намеса с членове, работещи в Европейския парламент в полза на Катар и Мароко“.

В допълнение към арестуването на Джорджи, полицията запечата и офиса на друг парламентарен сътрудник, който е работил за Fight Impunity, а в момента служи като помощник на белгийския евродепутат от S&D Мари Арена.

Арена, която наследи председателството на подкомисията по правата на човека от Панцери и работи в тясно сътрудничество с Fight Impunity, потвърди, че кабинетът на нейния помощник е запечатан, но самата тя не е била разпитвана от полицията.

Според италианската новинарска телевизия Анса, Николо Фига-Таламанка също е бил задържан. Той е генерален директор на друга неправителствена организация – No Peace Without Justice, която е фокусирана върху международното наказателно правосъдие, правата на човека и насърчаването на демокрацията в Близкия изток и Северна Африка. Организацията е официално базирана в Ню Йорк и Рим. Въпреки това има същия адрес в Брюксел като Fight Impunity, на улица Rue Ducale 21. Основател на организацията е Ема Бонино, бивш либерален евродепутат и министър на външните работи на Италия.

Бившият френски премиер Бернар Казньов и бившият европейски комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос също са посочени като почетни членове на борда.

Друго водещо име в почетния борд на Fight Impunity, е бившият върховен представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини, която подаде оставка от борда в събота сутринта, съобщи говорител на Европейския колеж, където Могерини сега е ректор.

Списъкът на персонала на Fight Impunity вече е изтрит, но уеб архивите показват, че Джорджи и други настоящи парламентарни сътрудници са заемали ключови роли в организацията през януари.

Простира ли се скандалът извън Европейския парламент?

Задържан е също и Лука Висентини, който миналия месец стана генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП). Преди това той беше дългогодишен шеф на Европейската конфедерация на профсъюзите.

Профсъюзите на строителите бяха едни от най-големите критици към Катар по отношение на правата на работниците в навечерието на Световното първенство по футбол. Но дори преди Висентини да поеме поста, МКП беше забележително изключение. Шаран Бъроу, предишният ръководител на МКП, призова външните критици на трудовото законодателство на страната да „идат и да видят промяната“ във видео, публикувано от катарското министерство на труда през юни.

Защо Катар иска да лобира?

Емирството в Персийския залив е домакин на Световното първенство по футбол, но турнирът по-скоро хвърли негативна светлина върху страната. Обвиненията в подкуп и нечовешките условия за чуждестранните работници поставиха под съмнение избора на страната. Либералните критици се възползваха от момента, за да атакуват позицията на консервативната мюсюлманска страна относно правата на жените и LGBTQ+ общността.

Поддържането на добра репутация е от решаващо значение, тъй като Катар работи за уреждане на сделки за своя природен газ със страни от ЕС. Предложението да се даде на катарците безвизово пътуване до Шенгенското пространство на ЕС също се придвижва напред в парламента – или поне беше така до този момент.

Как Каили се застъпи за Катар?

Каили вероятно е била сред основните защитници на Доха в рамките на Социалистическа и демократическа партия (S&D).

На 24 ноември, например, когато пленарното заседание прие резолюция, „осъждаща смъртта на хиляди работници мигранти“, Каили взе думата, за да похвали „историческата трансформация“ на Катар, предизвикана от Световната купа. По подобен начин преди 10 дни тя се появи, за да гласува в полза на либерализирането на визовия режим за Катар и Кувейт в комисията по правосъдие и вътрешни работи на парламента, въпреки че не е член на комисията.

Каили направи самостоятелно пътуване до Катар, след като Доха отмени посещението на група евродепутати, по повод панел посветен на Близкия Изток. Делегацията на парламента за връзки с Арабския полуостров (DARP) планираше да отиде в Катар точно преди Световното първенство през ноември, за да посети турнирните съоръжения и да наблюдава промените в трудовото законодателство.

С едва месец предизвестие обаче, консултативното събрание на Катар, известно като Съвета на Шура, поиска отлагане. Вместо това Каили отиде в Катар през седмицата, когато делегация трябваше да бъде там и похвали трудовите реформи в емирството. Според местната преса тя е заявила, че е там, представлявайки 500 милиона европейски граждани, които виждат напредъка на страната като представяне на общи ценности.

Доха „не покани групата, която би имала балансирана позиция“ и „вместо това покани нея, знаейки, че нейните изявления ще бъдат по-малко критични“, каза германската евродепутатка Хана Нойман.

Колко голям е скандалът?

Скандалът в Катар може да бъде „най-фрапиращият случай“ на предполагаема корупция, който парламентът е виждал от години, каза шефът на Transparency International Михел ван Хултен.

Алберто Алемано, професор по право в HEC Paris, нарече това „най-шокиращият скандал за почтеност в историята на ЕС“.

Германският евродепутат от Зелените Даниел Фройнд, съпредседател на антикорупционната група на парламента, го нарече един от „най-сериозните корупционни скандали в Брюксел през последните десетилетия“.

Ван Хултен каза, че парламентът е създал „култура на безнаказаност … с комбинация от хлабави финансови правила и контрол и пълна липса на независим (или какъвто и да е) етичен надзор.“

Какво следва по въпроса?

ЕК трябва да предложи независим орган по етика, който да се прилага за всички институции на ЕС. Той обаче, няма да има правомощия за разследване или правоприлагане.

Фройнд твърди, че страните, които не са част от ЕС, трябва да следват „добрите правила за лобиране, които вече са в сила“ в Брюксел. В момента държавите не трябва да се регистрират в регистъра за прозрачност на групите по интереси на ЕС, например, и евродепутатите не трябва да докладват тези контакти. „ЕС трябва незабавно да подобри това“, каза Фройнд.

Между другото, неправителствената организация на Панцери Fight Impunity, не е включена в регистъра за прозрачност. Това е очевидно нарушение на съществуващите правила за базирани в ЕС групи, които искат да представят своите аргументи в парламента. Съгласно най-новите насоки за регистъра за прозрачност, от неправителствените организации се изисква да включват подробности за тяхното финансиране.

Мари Арена, настоящият председател на подкомисията по правата на човека, която работи в тясно сътрудничество с Панцери и Fight Impunity, прогнозира, че ще излязат още разкрития: „Ако Катар прави така, и другите правят същото. И затова трябва наистина да предотвратим този вид способност за влияние.“

Какво ще се случи сега с Катар?

Ответният удар от обвиненията идва бързо. Социалистическата и демократическа партия (S&D) призова предложението за либерализиране на визовия режим да бъде отложено.

Докладчикът на Зелените каза, че ще гласува против мярката, ако има гласуване следващата седмица.

Отделно комисията по външни работи на парламента планира да посети Саудитска Арабия и Катар през следващите седмици.

Какво предстои в парламента?

Каили вече е отстранена от групата S&D и от вътрешната й партия в Гърция ПАСОК.

Когато пленарното заседание се събере в понеделник, ще има натиск върху председателя на парламента Роберта Мецола да лиши Каили от задълженията й на заместник-председател, а евродепутатите вероятно ще оттеглят нейния парламентарен имунитет.

Левицата вече официално призова дебатът за инцидента да бъде добавен към дневния ред, като гласуването е насрочено за понеделник вечерта.

Текстът е публикуван в „Политико“, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук