газопровод

Изправена пред високи разходи за електроенергия и спиране на доставките на руски природен газ, България ще поиска следващата седмица Еврокомисията да й позволи да премахне акцизите върху електроенергията и природния газ, за да защити икономиката си, заяви правителството, цитирано от „Катимерини“.

Най-бедната държава-членка на ЕС покриваше над 90% от нуждите си от газ с внос на руската суровина до 27 април, когато „Газпром“ затвори крана заради отказа й да плати в рубли.

София успя да осигури алтернативни доставки от съседна Гърция и засега не е намалила доставките за потребителите, но бизнесът изрази опасения, че цената на всеки друг газ може да скочи от 20% до 30%.

Разходите за електроенергия в малката и отворена икономика се покачиха от есента, което накара правителството да замрази цените за домакинствата и да осигури компенсации за бизнеса.

Скокът на цените на енергията и храните тласна инфлацията до 12,4% на годишна база през март, най-високото й ниво от юли 2008 г. Центристкото правителство заяви, че планира да предложи набор от мерки за облекчаване на инфлационния натиск по-късно този месец.

„Една от мерките, които кабинетът ще предприеме следващата седмица, е да поиска дерогация от ЕС за освобождаване от акцизи върху електроенергията и природния газ“, се казва в изявление на правителството.

Водещите български бизнес организации, притеснени от новите скокове на цените за газа, поискаха от правителството да намери начини да възобнови преговорите с руския доставчик „Газпром“ и да разшири компенсацията заради скока на цените.

Транспортните компании заплашиха с национални протести, настоявайки правителството да намали наполовина митата върху горивата наред с други стъпки, които биха могли да намалят цените на горивата.

София също поиска изключения от планираното от ЕС ембарго върху руския петрол, тъй като нейният доминиращ доставчик на горива, рафинерията Лукойл Нефтохим в Бургас, преработва руски суров петрол, но не й бяха предложени отстъпки, каза източник от ЕС.

Мерките с махане и намаляване на акцизи и данъци винаги са били спорни у нас, тъй като те подпомагат абсолютно всички – и богатите и бедните. Освен това намаляват приходите в хазната. Последният такъв пример е решението на последното правителство на Борисов за  намаляването на ДДС за ресторантьорите и за книгите. Фактът е, че нито ресторантите, нито книгите станаха по-евтини, само намаляха приходите в хазната. Разумната и препоръчителна икономическа политика е да се подпомагат с пари от хазната граждани и фирми, които имат реално доказана нужда от това, а не всички на калпак.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук