Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров дава на прокурор лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Причината е, че твърдението, че у нас се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност. Аргументът е, че това може да откаже хората от имунизация в условията на поредна вълна на COVID -19 и е заплаха за националната сигурност, твърди здравният министър.

Със сигнала си той призова Софийска градска прокуратура да предприеме законови мерки.

Ето и целият текст от писмото на министър Кацаров:

„Уважаема, госпожо градски прокурор,

На 24 октомври, тази година г-н Бойко Методиев Борисов, в изявление пред медии, разпространи следата информация „имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност – Pfizer, до 30 септември им е срокът за годност“.

Изявлението е от категорията „фалшиви новини“.

В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност.

Пандемията от COVID-19 е не само здравен проблем. Това е национална криза, засягаща на практика всички сфери на обществения живот.

Разпространението на фалшивата новина, което вероятно е било направено като част от предизборната кампания на г-н Борисов е обществено опасно деяние, предвид факта, че лицето е бивш министър-председател на България на България, а в момента е председател на политическа партия ГЕРБ и поради това, изказването му може да повлияе над решенията на много хора.

Фалшивата новина, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност, може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация, което да засегне по неблагоприятен начин здравето и да коства живота на неопределен брой наши сънародници.

Считам, че деянието е с висока степен на опасност и предвид това, че е направено в разгара на епидeмична вълна на разпространение на COVID, представлява заплаха за националната сигурност на страната.

Моля да извършите проверки на изнесените факти и обстоятелства и да предприемете предвидените от закона мерки.“

Вчера, на брифинг по повод твърденията на бившия премиер, директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че у нас не се поставят ваксини с изтекъл срок на годност. Той уточни, че от компанията производител „Пфазйер“ са подали искане за удължаване на годността на продукта им от 6 на 9 месеца, което Европейската агенция за контрол на лекарствата е одобрила.

Коригираният срок на годност се отнася за всички ваксини, произведени след юни 2021 г. Кирилов каза още, че върху дозите ваксини е посочен старият срок, тъй като няма практическа възможност партидите да бъдат преопаковани заради специалните условия на съхранение. Той допълни, че има бракувани количества, които ще бъдат изхвърлени, тъй като става дума за неусвоени отворени флакони.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!