чао

Приключи това дълго лято и сега ни предстои една много хубава, слънчева и топла есен. Това заяви специално за ДЕБАТИ.бг климатологът проф. Георги Рачев.

„Общо взето лятото приключи към този момент, защото до към 20-23 септември температурите бяха типично летни. Тези температури по-скоро характеризираха температурно ниво за юли месец. Максимални твърдо над 25, на места над 30 градуса, а средните денонощни бяха средно над 15. Та дори и в една сравнително студена София, тъй като София е на голяма надморска височина в сравнение с равнинната част, средните дневни температури бяха над 20 градуса.”

Проф. Рачев напомни, че захлаждането се наблюдава спрямо едни  много високи температури, а среднодневните температури отново продължават да бъдат над климатичната норма.

„Тази година засега се старае да се доближи до най-топлите години, откакто се правят метеорологични наблюдения – 2016, 2015. Нищо чудно тази година примерно да бъде в топ 3 на средна глобална температура за системата земна повърхност и океан, защото ние трябва да пресметнем и океаните, тъй като те са 2/3 от лицето на земята. Но така или иначе от 1979 г. и най-вече тези 20 години, в които ние живеем в настоящия век, са определено период с по-високи глобални температури. Това се отнася най-вече за Северното полукълбо, където са съсредоточени най-вече индустриалните страни и където сушата преобладава в сравнение с Южното полукълбо, където има повече океани. Така или иначе вървим към по-топла фаза, което не означава, че нещата са катастрофални.”

Проф. Рачев казва още, че по-високите температури са спомогнали тази година да е изключително добра за реколтата от зърнени и технически култури.

Цялото интервю с проф. Георги Рачев очаквайте утре в рубриката „Интервю” на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!