dnepr
Изглед от река Днепър

Борис Бабин, представител на украинския президент, заяви, че Киев няма да допусне възобновяване на подаването на вода за Крим.

„На никаква цена няма да дадем тази вода, защото населението не се нуждае от тази вода. Тя е необходима за предприятията, които се намират на окупираната територия и те няма да получат тази вода. Поради това имаме ясна позиция: никакви преговори, никакви опити с малки стъпки да бъдем за бъдеч подведени… Водата от Днепър в Крим няма да отиде, гарантирам го“, каза Бабин в коментар по „Телевизия 112 Украина“.

Неотдавна заместник-министърът по въпросите на „временно окупираните“ територии Юрий Гримчак заяви, че Украйна може да възобнови доставката на вода за Крим, ако Русия признае „окупацията“ на полуострова.

По-рано Украйна осигуряваше около 85% от прясната вода в Крим по идващия от Днепър канал. Водата се използваше за напояването на 140 000 хектара земя със селскостопанска продукция. След анексирането на Крим от Русия Киев пресуши канала.

Най-големи са проблемите на фермерите в Северен Крим, които преминават към отглеждането на имащи по-малка нужда от вода култури. На някои места пък се копаят артезиански кладенци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!