северен поток

Украйна ще продължи да настоява за санкции срещу проекта „Северен поток-2“, заяви във Вашингтон ръководителят на управителния съвет на концерна „Нафтогаз Украйна“ Юрий Витренко. Според него, сделката между САЩ и Германия за урегулиране на спора около строителството на газопровода не решава проблемите и предизвикателствата, свързани със сигурността на Украйна.

Докато Кремъл не се откаже да използва природния газ като геополитическо оръжие, американските санкции срещу Nord Stream AG и други ключови участници в проекта трябва да останат, подчерта той.

Витренко заяви, че преговорите му във Вашингтон са показали, че позицията на Украйна среща сериозна подкрепа от страна на американски конгресмени и сенатори както от Демократичната, така и от Републиканската партия. Според него, американските парламентаристи споделят опасенията на Украйна, че „Северен поток-2“ е заплаха за сигурността на Украйна и на целия световен ред, внася корупция в ЕС и разделя Европа.

Президентът на „Нафтогаз“ потвърди, че проблемът с газопровода ще бъде тема на разговорите по време на посещението на украинския държавен глава Владимир Зеленски във Вашингтон в края на август.

„Надяваме се и очакваме тази среща да доведе до положителни резултати“, се казва в прессъобщение на концерна.

На 23 юли стана известно, че Украйна е подала заявление за провеждане на консултации на ниво ЕС във връзка със сключената между Германия и САЩ сделка по „Северен поток-2“. Говорителят на ЕК Набила Масрали потвърди получаването на заявлението.

Тя сподели, че Киев се е обосновал с членове 274 и 338 от Споразумението за асоцииране с ЕС, в които е заложено задължението страните да проведат консултации при необходимост и да съгласуват стъпки по въпроси на развитието на инфраструктурата на магистралните газопроводи. То предвижда също сътрудничество между страните по въпросите на газовата търговия и сигурността на доставките.

От Брюксел уверяват, че заявката ще бъде разгледана и Киев ще получи отговор в регламентирания срок.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!