Севернокорейският лидер Ким Чен Ун по време на новогодишното си обръщение

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че гледа сериозно на разоръжаването и предупреди, че ще смени курса, ако не бъдат премахнати американските санкции срещу страната му. Това послание той отправи с новогодишната си реч. Миналогодишното му обръщение определи безпрецедентна посока във външната политика на Пхенян по отношения на Южна Корея и САЩ. Ким се срещна с Доналд Тръмп през юни 2018, за да обсъди спирането на ядрената си програма, но на  този етап резултатът е спорен. Размразяването в двустранните отношения дойде, след като през 2017 Пхенян проведе редица тестове на ракети, способни  да достигнат бреговете на Съединените щати и след размяна на двустранни заплахи за ядрено унищожение.

Речта на Ким е насочена към севернокорейците, но се следи отблизо и от редица наблюдатели, които се интересуват от външнополитическите му намерения.

В тазгодишното си слово, което беше излъчено по държавната телевизия, Ким каза: „Ако САЩ не спази обещанието, което даде пред целия свят и не вдигне санкциите и натиска срещу нас, ние нямаме друг избор освен да защитим интересите и суверенитета си“. Според Би Би Си, това може да означава, че Северна Корея изчаква да види дали Вашингтон ще предприеме действия през 2019 и ако това не стане, настоящото спиране на тестовете на ядрено оръжие ще бъде прекратено.

Северна Корея е обект на различни санкции на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации, заради  ядрената програма и тестовете на балистични ракети. Ким казва, че Северна Корея е обещала да не произвежда, използва или разпространява ядрени оръжия и е предприела конкретни стъпки в тази посока. Той добави, че е готов на нова среща с американския президент.  Миналата година двамата подписаха неясно споразумение за подобряване на двустранните отношения и демилитаризация на Северна Корея. След срещата на върха обаче е постигнат слаб напредък. Макар Северът да е спрял ракетните и ядрените опити, няма никакви признаци, че работи за пълно ядрено разоръжаване и че ще допусне международни наблюдатели, както искат Съединените щати. Северът е демонтирал някои съоръжения за тестване на ракети, но има съмнения, че продължава своята ядрена програма. Президентът Тръмп заяви, че втора среща на върха може  да се проведе още през февруари, но все още няма потвърждение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук