Джон Болтън
на снимката: Съветникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън

В телефонен разговор със съветника по националната сигурност Джон Болтън кипърският външен министър Никос Христодулидис в призовал за подкрепата на Вашингтон за опазване на суверенните права на Никозия върху Изключителната икономическа зона на острова. Повод за протестите на първия дипломат на Кипър станаха продължаващите турски сондажи в континенталния шелф по западното крайбрежие на страната.

Болтън е уверил Христодулидис в позицията на Вашингтон, а именно, че Държавният департамент на САЩ следи кризата от самото начало и е подчертал необходимостта от незабавно спиране на всички дейности в район на Изключителната икономическа зона на острова, за да се избегне допълнително ескалиране на напрежението.

Разговорът на Христодулидис с Болтън е част от по-широките дипломатически усилия на министъра през изминалите месеци за разрешаване на кризата, възникнала от действията на Турция в непосредствена близост до Никозия.

В тази връзка кипърският президент Никос Анастасиадес разговаря с 10 водещи европейски представители по въпросите на правосъдието, с които обсъди действията на Анкара.

Той дори изпрати писмо до британския премиер Терзеа Мей, в което заклейми изказване на Лондон, в което се твърди, че всъщност Анкара е тази, която има суверенно право да извършва сондажи в континенталния шелф край островната държава.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу защити действията на страната си, като посочи в писмо до върховния представител на ЕС по сигурността Федерика Могерини, до държавите членки на ЕС и до външните министри от Съвета за сигурност на ООН , че зоната, в която Анкара извършва сондажите си, всъщност е част от турския континентален шелф. Чавушоглу е подчертал, че скорошната подкрепа на ЕС за Никозия всъщност не е нищо повече от акт на солидарност и няма нищо общо с международното право.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!