Кирил Петков
Кирил Петков Снимка: Архив

За резултата от PISA може би всеки един от нас е отговороен – от родители, до учители, до общество, със сигурност и политици. Показва, че по този начин нещата не могат да продължат. Трябва да направим коренна промяна в начина, по който се отнасяме към образованието в България. Това, което може би се вижда сега, е, че за пръв път от много години насам започна учителската професия да бъде пак престижна.

Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира пред Дарик радио информацията от последната седмица, че учениците ни са на последно място в ЕС по математика и на предпоследно по четене.

По думите му най-важното нещо, което трябва да се направи, са инвестиции в образованието.

„Конституцията е основният договор в обществото. Аз мисля, че някъде дълбоко в цялата политическа система, която се отразява и в образованието, и в културата, и в икономиката, стои липсата на правила и законност“, коментира Петков.

„Нашите критици казват „голямата промяна направихте“, от Гешев на Сарафов. Но независимо какъв е моралният компас на Сарафов, всяко движение оттук нататък и всяко решение той трябва да го прави, имайки предвид, че някой ден той може да бъде разследван от независим съдия“, коментира още Кирил Петков.

„Това, което ние разбрахме, е че координацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура – това е наистина факт. Тук въпросът не е защо ние решаваме да поканим ДПС да бъде част от това мнозинство. Както ние сме в пълна координация с „Демократична България“, ГЕРБ казват „ние сме в пълна координация с ДПС и това мнозинство вие не можете да си изберете дали е с единия, или с другия, защото ние работим като едно – това е реалността“, обясни Петков.

И отбеляза, че „тук въпросът е защо и как е възможно да постигнем промяна с хората, които преди са били символ на това, срещу което сме се борили“.

На въпрос дали вярва на коалиционните си партньори от ГЕРБ, Петков отговори: „Ако някой от тези партии каже, че вярва на другия, ще е лъжа. Тук въпросът е вярваме ли, че въпреки че нямаме голямо доверие помежду си, можем да постигнем някакви цели, които са общи – и тук казвам „да“

„Ентусиазиран съм за ротацията – първо за да покажем, че си държим на думата. Второ, аз виждам Мария Габриел като добър партньор с акад. Денков“, каза още Петков.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук