Министерският съвет взе конкретни мерки за цените на електроенергията и цените на газа откъм подпомагане на бизнеса и битовите потребители. Това каза след края на заседанието премиерът Кирил Петков. По думит му няма нови цени за битовите потребители. Министър-председателят увери, че целта е и след мораториума да няма скок в цените.

„Очакваме, когато мораториумът падне, да няма шоково поскъпване. Бизнесът е компенсиран със 110 лв. на мегаватчас за ноември, 130 за декември и е приет нов таван до 250 лева за януари, в зависимост от пазарните цени. До този момент, сметките, които са дошли за декември са по-високи, но компенсацията, която ще получат в началото на февруари за сметките за януари включва допълнително подпомагане, което сме приели за декември. Сметката на малките бизнеси ще бъде значително по-ниска от тази, която виждат сега, добави Петков.

За битовите потребители на природен газ компенсацията за декември ще бъде 26,77 лв. за мегаватчас, а за януари – 42,33 лв. за мегаватчас.

Същото е и за газа. Сметката от началото на февруари ще включва декември и януари, така че искам да успокоя всички с високи сметки, че това, което ще се случи през февруари ще видят значително по-ниски сметки, каза още премиерът.

Управлението на пандемията

Новият ковид модел, с който управляваме кризата вече дава ясни резултати, не затваряме нито една от областите, бизнесите. Държим на етап 2 с риск от етап 3, каза Петков.

„Следващото нещо, което в момента обсъдихме много внимателно е всички проекти, които искаме да се случат заедно с нашите колеги от Република Северна Македония време е 30-те години, които сме загубили да ги наваксаме с ясни и конкретни действия във всичките 5 сфери. И в момента всеки един от министрите дава предложения за съвместна работа и проекти, така че когато направим тази среща да не бъде просто политическо говорене, а да има реални резултати“, каза премиерът.

Ясен механизъм за управление на язовирите

Обсъдена е и сигурността на язовирите, като язовир Огоста, където има огромен наследен проблем, който трябва да се реши. Решено е да има обща стратегия, обща работна група, за да има ясен механизъм за управлението на язовирите.Работната група ще включва всички министри, които имат такива водни обекти.

„Наследяваме ужасен пъзел от неуправлявани добре обекти, които имат реален риск за населените места, ако това продължи, ние сме се заели да го оправим. Язовир Огоста е с голяма опасност. Самата стена не е критична чак до степен, че трябва днес или утре да се прави, но има индикация, че ако не вземем мерки в следващите месеци има опасност тази критичност да се покачи. Не може да рискуваме“, добави още Петков.

Очаквайте подробности!

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук