Ще изчистим петното на корупцията, полепнало по България и ще прилагаме закона без пощада. Това коментира съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и вероятен бъдещ министър-председател Кирил Петков в интервю за авторитетния вестник „Шпигел“.

Той изтъква, че коалиционните преговори са били проведени по нов, прозрачен начин и че бъдещите управляващи имат амбицията да възстановят върховенството на закона в страната.

„Не мога да понасям, когато говорят за България като за най-бедната страна“

Пред германското издание Петков обяснява успеха на „Продължаваме промяната“ с това, че избирателите са възприели ангажимента на Кирил Петков и Асен Василев срещу корупцията като обещание:

„Нашата запазена марка ще е това, че спазваме обещанията си. Не можем да обещаем богатство на всички, но обещаваме упорита работа и нулева толерантност спрямо корупцията“

В интервюто за „Шпигел“ той изтъква и причините, поради които България днес е по-бедна дори от Румъния. По думите му това се дължи на неправилното използване на европейските средства, които или са пълнили нечии джобове, или са били влагани в грешни проекти.

„За четирите месеца, в които ние с Асен Василев – бел.ред. работихме като част от служебното правителство, икономическият ръст достигна ниво от 10%“, казва Петков пред германското издание.

По-нататък той разяснява, че „Продължаваме промяната“ от самото начало залага на честност и прозрачност, отхвърляйки всякакви финансови помощи от заинтересовани спонсори или предложения за подсигуряване на избирателски гласове. В тази връзка бъдещият премиер казва: „Няма нито един човек, който би могъл да ми се обади и да ми каже: „Кириле, сега трябва да направиш това или това“.

На въпрос на „Шпигел“ дали би подкрепил прокурорски разследвания срещу бившия премиер Борисов и неговия антураж, Кирил Петков отговаря, че е за изграждането на напълно независимо и ефективно правосъдие. В същото време той казва, че е против това да се искат следствени действия само срещу една определена личност. „Но ние се нуждаем от действително безукорен главен прокурор. Най-добре би било, ако сегашният титуляр на поста се оттегли доброволно“, добавя Петков.

„Шпигел“ задава на Кирил Петков и един въпрос, който си заслужава да бъде цитиран дословно: „Партията на бившия премиер Борисов, която е в съществена степен отговорна за отчаяното състояние на България, е член на Европейската народна партия – тоест, побратимена е с германския ХДС. Какво означава това с оглед на т.нар. западна ценностна система?“.

„България вече няма да бъде безмълвен партньор в периферията на Европа“

Германското списание „Шпигел“ пита бъдещия премиер дали ще се промени нещо по отношение на ветото на България срещу започване на присъединителни преговори със Северна Македония. В отговор Петков заявява, че въпросите трябва да се решат от работни групи, така че думата да не се дава на националистите от двете страни на границата. Според него е редно в бъдеще акцентът да се поставя върху активизирането на икономическите отношения между двете съседни държави, а не толкова върху различните тълкувания на общата история.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!