На снимката: Асен Василев и Кирил Петков

Не виждаме коалиция с ГЕРБ след изборите. Не очаквам на следващите избори да можем да взаимодействаме с ГЕРБ, освен ако там не стане изключително драматична промяна, която реално да позволи да се случат реформите в страната.

Това каза пред журналисти в Пловдив съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Асен Василев.

Бившият финансов министър, заедно със съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и експремиера акад. Николай Денков, присъства на открит разговор с Никола Минчев и поддръжници на партията в Римския стадион в града.

Този парламент, който идва, така както аз виждам, е че подкрепата, която можем да получим от страна на ГЕРБ, е изчерпана, посочи Василев.

По думите му причината е, че ГЕРБ са ги подкрепяли, докато реформите са били на хартия.

В момента, в който реформите трябваше да станат истински, ГЕРБ отказаха да подпишат споразумение, че нещо такова ще се случи, камо ли да подкрепят такова нещо, подчерта съпредседателят на ПП, цитиран от БТА.

Той посочи, че промените не са нещо абстрактно.

„Става въпрос за това да има честни конкурси навсякъде, съдът да работи и хората да му вярват, прокуратурата, Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), МВР и службите да не се използват като бухалки, да имаме честни избори, каквито имахме само по времето, когато Бойко Рашков беше министър“, коментира Василев.

Асен Василев коментира и темата с контрабандата, която през последните седмици коства оставката на шефката на митниците и на главния секретар на МВР.

„Ако наистина има контрабанда, някой е вдигнал бариерата на границата, някой шеф на смяна и на граничен пункт си е затворил очите. ДАНС или са направили контролно производство и всичко това са го следили в реално време, или не са разбрали, или някой в ДАНС също си е затварял очите“, поясни той.

Николай Денков посочи, че в хода на преговорите е казал на Мария Габриел, че изборът на Борисов е или европейското развитие на България с Мария Габриел, или миналото си с Пеевски.

„И Борисов избра Пеевски, затова отиваме на избори, защото те искат да си живеят там, където са живели преди 10-15 години“, допълни Денков.

Ние се връщаме обратно при хората, защото силата на промяната не е в политиците, а при хората, каза Кирил Петков.

Според него чрез „кални кампании“ се прави опит хората да се отчуждят и да се откажат да гласуват.

„Признавам си грешката, че повярвах, че реформите, които започнахме с всички закони, можеха да продължат и с назначенията,

но видяхме, че ГЕРБ и ДПС не са готови да дадат властта, допълни Петков.

Отношение по темата с главния секретар на МВР взе и Николай Денков.

Казах, че Живко Коцев е заплашван от и.ф. главен прокурор, припомни Денков.

Според него акцентът трябва да бъде върху това, че антикорупционната комисия, и.ф. главен прокурор и ДАНС „са спретнали едно мероприятие“ спрямо главния секретар без да са доказали нищо.

Те трябва да обяснят, ако е имало канали за корупция, кой ги е покривал, кой е пускал камионите, за да знаем каква е истинската картина, допълни Денков.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук