На снимката: Кирил Кирилов -Японеца (в средата)

Собственикът на разрушената преди по-малко от месец 100-годишна „Двойна къща“ в центъра на София (на бул. „В.Левски“ 19) Кирил Киров – Японеца обяви пред бТВ, е готов да построи статуя на Исус Христос в местността Копитото на Витоша, ако Столичната община му издаде разрешение. Това щяло да бъде атракция, която да напомня на паметника на Христос над Рио де Жанейро.

Имам план да изкупувам паметници на културата и да ги реставрирам и така да станат истински паметници на културата, каза още Киров. Той би дали пари за възстановяването на рушащата се къща на поета Пейо Яворов.

По думите му държавата и общината също трябва да се включат в поддържането на паметниците на културата и да не оставят собствениците им сами да вършат всичко. Той даде за пример Виена, където централната част се поддържала изцяло от общината. Киров разкри, че може да си купи подобен имот и в Монако, но там най-вероятно нямало да му позволят да го разруши.

Разрушената „Двойна къща“ ще бъде превърната в бизнес център с голям подземен паркинг. Киров разкри, че вече има право на строеж, като проектът му също е готов. Той обаче не уточни кога точно ще започне изграждането на новата сграда.

Киров платил общо 680 хил. евро за вековната къща. Той отрече информацията, че придобил сградата и земята под нея за 125 хил. лв., като това е станало с физически и психически натиск над вече бившите собственици. Те дори сами искали да му продадат своите части от къщата. Цента била преведена по банков път, платени са и всички данъци, каза още Киров.

Ако трябва да съм честен не ме заболя за събарянето на „Двойната къща“, защото не е паметник“, коментира Японецът и продължи: Защо да я поддържам тази къща? Това не е паметник на културата. От 70-те години е паметник на културата за сведение. Категорията му не е от национално значение. Не съжалявам, че я разруших.

Според него няма как министърът на културата Боил Банов да го накара да възстанови къщата, защото това означавало, че трябва да отмени закон, а той нямал такива правомощия.

Японецът беше категоричен, че не се познава с политици и дори не се среща с такива. Не бил виждал и Вежди Рашидов, който беше обвинен, че като министър на културата е позволил статута на паметник на културата на „Двойната къща“ да отпадне.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук