ваксини

Досега Китай е разработил осем ваксини срещу коронавирус от нов тип, за някои от които вече е доказано, че са ефективни при животни. Съобщи агенция ТАСС.

Това обяви във вторник на брифинг изследовател от Института за лабораторни изследвания на животни към Академията по медицински науки Цин Чуан.

„В момента Академията на медицинските науки оценява ефективността на осем ваксини. Работата по оценка на ефективността на някои от тях вече е приключила успешно“

, каза тя.

Тестове се извършват върху трансгенни мишки и маймуни. В момента се извършва оценка на възможните странични ефекти от употребата на ваксините и тяхната безопасност. Според Чин Чуан с помощта на тестове върху животни учените идентифицират и най-ефективните лекарства срещу пневмония, както и идентифицират основните методи за предаване на коронавирус.

Както отбеляза на същия брифинг Лей Чаоци, директор на Министерството на науката и технологиите на Министерството на образованието на Китайската народна република, Китай може скоро да започне клинични изпитвания на ваксини, разработени от висшите учебни заведения на страната.

Двамата говорители не са посочили кога точно ще започнат клиничните изпитания.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!