Китай и Пакистан предоставиха помощ на Афганистан и обсъдиха бъдещата такава. Международните дарители от Запада се събират в Женева днес, за да обсъдят въпроса.

Хората нямат работа и доходи. Много от тях са принудени да продават вещите си за храна. Банките възобновиха дейността си, но с ограничен паричен поток.

Съединените щати и други западни държави не са склонни да предоставят средства на талибаните, докато не бъдат дадени уверения, че ще защитават правата на човека и по-специално правата на жените.

Замразени са близо 10 милиарда долара чуждестранни активи, държани в чужбина.

 

 

Миналата седмица Китай обяви, че ще изпрати хранителни и здравни доставки на стойност 31 милиона долара в Афганистан. Това бе едно от първите обещания за чуждестранна помощ, откакто талибаните поеха властта. Пакистан вече изпрати хуманитарна помощ, която се изразява в масла за готвене и лекарства, до властите в Кабул.

Пакистан и Китай са обвинявани от международната общност за връзки с талибаните.

Освен хуманитарната помощ, някои експерти и служители в региона казват, че огромната китайска инициатива „Пояс и път“ (BRI) може да осигури на Афганистан дългосрочна икономическа жизнеспособност.

Една от възможностите е Афганистан да се присъедини към Китайско-пакистанския икономически коридор (CPEC), централна част на BRI, по силата на който Пекин обеща над 60 млрд. Долара за инфраструктурни проекти в Пакистан, голяма част от които под формата на заеми.

През последните седмици лидерите на талибаните заявиха, че искат добри отношения с Китай.

Източници на Reuters заявиха, че Китай от години насърчава страната да се присъедини към CPEC, но предишното правителствио, подкрепено от САЩ, не е давало ясен отговор.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!