военни кораби

Посещението на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе тази седмица значително повиши напрежението между Тайван и Китай. Двете държави си размениха сериозни предупреждения за потенциална военна ескалация.

Китайското Министерство на външните работи заяви, че Вашингтон „ще плати цената“ за посещението – първото от десетилетия насам на висш американски политик. Пекин обяви, че ще проведе военни учения край бреговете на Тайван през следващите дни.

Дълбоките разногласия между двете страни датират от гражданската война в Китай, когато комунистите на Мао Дзъдун побеждават националистите на Чан Кайшъ, които бягат в Тайван. Пекин все още гледа на острова като на част от своята територия.

Китайската гражданска война започва през 1927 година. На снимката: Чан Кайшъ.
Китайската гражданска война започва през 1927 година. На снимката: Чан Кайшъ.

По военна сила Китай превъзхожда Тайван в почти всяко едно отношение – от танкове (5250 срещу 1100) и артилерия (5854 срещу 1667) до самолети (3285 срещу 741). Тайпе обаче разполага с по-голям брой резервисти, обучени за евентуално пълномащабно нахлуване от страна на Китай – 1,5 милиона. В Китай те са 510 хиляди. Редовната армия на Китай включва 2 милиона войници, тази на Тайван – 170 хиляди.

Нападението срещу Тайван е реална опасност от 50-те години на миналия век и островната държава е разработила собствена стратегия за защита. Тя включва използването на морски мини, противокорабни, противовъздушни и противотанкови ракети и бързодействащи щурмови лодки, които да предотвратят нахлуването на военноморски сили. При успешен десант на китайски сили, Тайван се е подготвил за партизанска война в градовете и планинските селски райони.

Китай разполага с втория по големина годишен бюджет за армията в света, значително превъзхождащ този на която и да е друга държава в Тихия океан. Според повечето оценки страната е с най-големия военен флот по брой кораби. Военните разходи на САЩ, които поддържат голямо военно присъствие в региона, са по-големи, но са разпределени из целия свят.

Съединените щати са все още доминиращата военна сила в Тихоокеанския регион. Вашингтон разполага с големи военновъздушни и военноморски бази в Япония, Южна Корея и Сингапур. Засега Китай има само една чуждестранна военна база – в Джибути. Пекин разширява мощта си чрез изграждането на военни съоръжения на оспорваните острови Спратли. Китайското военноморско превъзходство в голяма степен се запазва в рамките на така наречената „верига на първите острови“, простираща се от Япония до Малайзия. През последните години Пекин разшири активността си и извън този регион.

Напоследък Китай се опитва да подобри отношенията със съседите си и да разпространи влиянието си, основно чрез търговски и инфраструктурни проекти. Според Пентагона страната се стреми да създаде повече бази в чужбина, за да разшири и военния си обхват. Вашингтон смята, че Пекин „вероятно е обмислял“ бази в други близки държави, включително Камбоджа, Мианмар, Тайланд и Шри Ланка.

Същевременно, САЩ остават предпочитани партньор за много азиатски държави и все още могат да разчитат на ключови съюзници в лицето на Япония, Южна Корея, Сингапур и Тайван.

Текстът е публикуван в „Дойче Веле“, заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Какви ответни мерки на посещението на Нанси Пелоси в Тайван може да предприеме Китай – вижте тук.

А повече за общата история на Нанси Пелоси и Китай и причината за напрежение – четете тук.

Още актуални анализи – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук