Снимка: Пиксабей

От 1 март следващата година китайските власти ще приравнят употребата на вещества от естествен и синтетичен произход за подобряване на спортните постижения на престъпление, съобщава ТАСС, позовавайки се на Агенция „Синхуа“.

Това решение е взето на заседание на Постоянната комисия на Националния народен конгрес (парламент). Според новите изменения на законодателството всички осъдени за допинг ще бъдат изправени пред глоба и лишаване от свобода до три години. Наказанието се отнася и за тези, които предлагат на спортисти забранени стимулиращи лекарства.

Правителството на КНР планира да предприеме по-сериозни мерки срещу лица, които принуждават спортистите да използват такива вещества.

През последните години китайското ръководство засили антидопинговото обществено движение. През 2004 г. Държавният съвет на КНР обяви влизането в сила в страната на първите законови правила, предписващи отказа да се използват стимуланти в спорта. През януари 2020 в тази връзка бяха публикувани препоръките на Върховния народен съд на Китай относно регулирането на мерките, насочени към премахване на нарушенията в съответната област.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!