Испания летище коронавирус

Китайският президент Си Дзинпин призова за „глобален механизъм“, който да използва QR кодове, за да бъдат възстановени свободните международни пътувания, съобщава Би Би Си.

„Трябва да хармонизираме допълнително политиките и стандартите и да установим бързи пътища, за да улесним потока от хора“, каза китайският президент.

Кодовете ще бъдат използвани, за да помогнат за установяване на здравословното състояние на пътник.

Какво предлага китайският президент?

Си Дзинпин представи позицията си на срещата на върха на Г-20, която се проведе през уикенда онлайн, като домакин беше  Саудитска Арабия.

Според китайския президент кодовете могат да се използват за разпознаване на „здравни сертификати, базирани на резултатите от тестовете за нуклеинова киселина“.

Си Дзинпин не даде повече подробности за това как схемата за пътуване може да работи или колко тясно ще бъде моделирана на китайските приложения за QR кодове, които са били използвани за подпомагане на борбата с вируса на континента.

„Надяваме се повече държави да се присъединят към този механизъм“, добави той.

QR кодовете са баркодове, които могат да се четат от мобилни телефони. Съгласно схемата, която Китай използва от февруари, на потребителите се издава здравен код на принципа на светофара, със зелен код, позволяващ на някой да пътува свободно, и оранжев или червен код, указващ, че трябва да се поставят под карантина до две седмици.

Кодовете се основават на комбинация от големи данни и информация, предоставени от самите потребители. Технологията е разработена от финансовия гигант Ant Financial и е достъпна чрез основното й приложение Alipay, но също така и в WeChat, който принадлежи на конкурента на Alipay Tencent.

Си Дзинпин също призова за повторно отваряне на световната икономика, включително възстановяване на „глобалните и индустриални вериги за доставки“ и „либерализиране на търговията с ключови медицински доставки“.

Повторното отваряне на границите за пътувания остава предизвикателство за повечето страни, тъй като разрастването на болестта затруднява властите да премахнат ограниченията за пътуване. Обявеното облекчаване на пътуванията между Сингапур и Хонг Конг например беше отложено малко преди да започне този уикенд поради внезапен скок в случаите в Хонконг.

„Троянски кон“

В туит изпълнителният директор на Human Rights Watch Кенет Рот изрази предпазливост по отношение на предложението на Си Дзинпин

 „Първоначалният фокус върху здравето лесно може да се превърне в троянски кон за по-широк политически мониторинг „, каза той.

Властите в град Ханджоу заявиха, че планират да направят постоянна версия на софтуера, базиран на QR код, който да се използва за определяне на личен резултат на гражданите въз основа на тяхната медицинска история, здравни прегледи и навици на живот.

QR кодовете са използвани по различен начин другаде.

Например в Сингапур и Австралия те се използват за проследяване на договори, като жителите ги използват, за да се регистрират и излизат от местата, които посещават, включително молове, ресторанти и местата си на работа.

В други страни QR кода, сред които и някои страни в Европа по този начин се получава информация за самото пътуване, къде ще отседне пътуващият и откъде идва.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук