Китай призовава другите страни незабавно да спрат да се намесват в делата на Хонг Конг, заяви говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян на брифинг.

„Някои държави грубо се намесват в делата на Хонг Конг и във вътрешните работи на КНР. Китай осъжда това и изразява решителен протест. Призоваваме всички съответни държави да зачитат суверенитета на Китай и да спрат всякакви опити за намеса в делата на Хонконг“, каза дипломатът, коментирайки общото изявление на външните министерства на Великобритания, Австралия, Канада и САЩ.

По-рано в съвместно изявление министерствата на външните работи на Великобритания, Австралия, Канада и САЩ заявиха, че решението на органите на КНР да разработят закон за национална сигурност за Хонг Конг, противоречи на разпоредбите на декларацията за автономия на региона, подписана от Великобритания и Китай.

Днес, САЩ и Великобритания призоваха Съвета за сигурност на ООН да се събере на извънредно заседание, за да обсъди противоречив закон за сигурността, който Китай планира да наложи на Хонг Конг.

Темата ще бъде разгледана в неформална видеоконференция при закрити врата във формат, който позволява на всеки член да повдига различни въпроси и на който Китай по принцип не може да се противопостави, според същите източници.

В сряда Пекин отказа да разреши официално заседание на Съвета за сигурност по темата, свикано от Вашингтон.

Миналата седмица в Хонг Конг се проведоха мащабни антиправителствени протести. Демонстрантите заявиха, че се опасяват, че той ще сложи край на свободите в административния район.

Силите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат хилядите демонстранти. Най-малко 120 души бяха арестувани по време на протестите.

Както съобщава вестник „South China Morning Post”, законопроектът за националната сигурност на Хонг Конг влезе в програмата на открилата се миналата седмица на китайския парламент.

Ръководителят на администрацията Кери Лам подкрепи законопроекта, като обяви, че той няма да засегне правата и свободите на жителите на административния район.

По-рано изданието съобщи, че разработеният специално за Хонг Конг законопроект за национална сигурност, предвижда забрана на подривна и сепаратистка дейност, забрана на всякакъв вид призиви за сваляне на централното правителство, както и на тероризъм и външна намеса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!