ракети

Високопоставен китайски служител тази седмица отхвърли предположението, че Китай ще участва в дискусии с Русия и САЩ за ограничаване на ядрените оръжия, като заяви, че няма намерение да „участва в каквито и да било тристранни преговори“.

Гън Шуан, говорител на китайското външно министерство, заяви на дневен брифинг, че потенциалните преговори за ядрените оръжия на Пекин са на „най-ниското ниво“ от неговите нужди, свързани с националната сигурност. Китайският ядрен арсенал не може да бъде сравнен с този на Москва или Вашингтон.

„Китай се противопоставя на всяка страна, която говори за Китай по въпроса за контрола на въоръженията, и няма да участва в никакви тристранни преговори за споразумение за ядрено разоръжаване“, каза Гън Шуан в отговор на запитване относно последните изявления на президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщи „Ройтерс“.

Той заяви, че Китай подкрепя пълната забрана и унищожаване на ядрените оръжия. Ройтерс съобщи също, че Гън Шуан езаявил, че страните с най-големи запаси от ядрени оръжия носят отговорността за „намаляване на ядрените оръжия по начин, който може да бъде проверен и необратим“.

След телефонен разговор миналата седмица с руския президент Владимир Путин, Тръмп заяви пред репортери, че и двамата лидери са говорили за възможността за постигане на ново ядрено споразумение „съвсем скоро“ и че Китай може да бъде включен в преговорите по-късно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!