Преговорите със САЩ за отстраняването на търговските и икономическите противоречия напредват успешно, Китай очаква положителни резултати от тях. Това съобщи министерството на търговията на КНР.

„Последната среща на групата за търговските консултации мина успешно. Убедени сме в осъществяването“ на поставената задача, се казва в изявление на търговското ведомство. „Ще се опитаме да постигнем консенсус и ще работим в съответните направления. Колкото по-бързо това се осъществи, толкова по-добре“, се казва още в документа.

Китай възнамерява активно да си сътрудничи със САЩ за реализирането на пътната карта и одобрения график на преговорите, за които са отделени 90 дни.

През почивните дни президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Цзинпин се договориха в Буенос Айрес да положат усилия за сключването на ново търговско споразумение през следващите 90 дни. Стопанинът на Белия дом се съгласи да не повишава от 1 януари митата от 10% на 25% върху китайската продукция на стойност 200 милиарда долара.

От 24 септември в САЩ влязоха в сила 10% мита на вноса на китайски стоки на обща стойност 200 милиарда долара. От Белия дом обещаха, че от 1 януари 2019 г. митата ще скочат до 25%. Китай отговори с мита в размер на 5 до 10%, с които обложи вноса на американски стоки за 60 милиарда долара. Тръмп е готов да премине към третия етап на ограничителните мерки, ако Пекин предприеме ответни стъпки. Този трети етап включва мита върху вноса на китайски стоки и услуги на обща стойност 267 милиарда долара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!