Китай отбеляза днес 90-годишнината от създаването на своята Народно освободителна армия с военен парад. Той започна рано сутринта на полигона „Чжужихъ” в северния автономен район Вътрешна Монголия, на 400 км северно от Пекин.

Държавната телевизия показа в пряко предаване как президентът Си Дзинпин приема парада, застанал прав във военен джип, посочва ДПА.

Китайската народноосвободителна армия отбелязва официално годишнината си във вторник, 1 август. Подготовката на днешния парад се пазеше в тайна и за него беше съобщено едва снощи. Чуждестранни медии не са допуснати.

В парада участват 12 хил. военнослужещи и 600 единици военна техника, включително повече от 100 самолета. В предаването по телевизията беше отбелязано, че много от образците от въоръжението се показват за първи път.

5647199

От 1949 до 1959 г. военните паради в Китай се провеждали всяка година в Деня на образованието – 1 октомври. За икономия на средства обаче държавното ръководство решило да организира подобни прояви само за кръгли годишнини – на всеки 10 години.

Парад имало в чест на 15- годишнината от създаването на републиката през 1964 г. През 1966 г. обаче в Китай започва т.нар. Културна революция и тези прояви отново са премахнати.

През 80-те години на миналия век второто поколение ръководители на КНР начело с Дън Сяопин решили да възстановят традицията. След 1984 г. обаче паради се организират отново само за кръгли годишнини – през 1999 и 2009 г.

Последният военен парад в Китай се състоя на 3 септември 2015 г. в чест на 70- годишнината от победата във Втората световна война и китайската народно-съпротивителна война срещу японските нашественици (1931-1945 г.)

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук