Китай обяви в сряда плановете си да удари САЩ с нови мита от 25% върху соята, самолетите, автомобилите и друг внос на стойност 50 млрд. долара, часове след като Вашингтон представи своя списък.

Китайското търговско министерство изброи 106 продукта, които да бъдат имани предвид и заяви, че дата за въвеждане на тарифите ще бъде обявена отделно.

Експертите определят действията и на Китай, и на САЩ като значителна ескалация на войната в търговията между двете най-големи икономики в света – с взети на прицел стоки на стойност 100 млрд. долара от двете страни, които представляват около 17% от общата им търговия от 580 млрд. долара през миналата година.

Една трета от износа на соя от САЩ отива в Китай, което е на стойност общо 14 милиарда долара миналата година, а продуктът идва от земеделските щати, които гласуваха за президента Доналд Тръмп на изборите през 2016 г.

Тъй като администрацията на Тръмп засили търговските действия срещу Китай, политиците в Пекин подчертаха, че не искат търговска война, но няма да отстъпят пред американския натиск.

„Всеки опит Китай да бъде поставен на колене чрез заплахи и сплашване никога няма да успее. Няма да успее и този път“, заяви говорител на външното министерство в Пекин. „В търговската война няма победители, и инициаторът й наранява сам себе си, както и другите“, допълни той.

САЩ наложи 25% мита върху 1300 китайски продукта. Годишният внос на тези продукти, включително индустриални роботи и телекомуникационно оборудване, възлиза на около 50 милиарда щатски долара посочи службата на постоянния търговски представител на САЩ. Предложените мита няма да влязат в сила, преди да изтече срокът за публично обсъждане на 11 май.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!