коронавирус
Властите в САЩ потвърдиха първия случай на китайския коронавирус, Турция слага термокамери на летищата

Централната китайска провинция Хубей, където за първи път се появи смъртоносният коронавирус, ще вдигне ограниченията за пътуване след два месеца в изолация, заявиха местните власти във вторник, съобщи АФП.

Здравите жители ще могат да напуснат провинцията от полунощ във вторник, докато Ухан, първоначалният епицентър на епидемията, ще премахне ограниченията от 8 април.

Провинцията беше първоизточникът на коронавирусната епидемия в Китай и поради това – най-засегнатата в страната. Властите я подложипа на почти пълна изолация, която се изразяваше както в прекъсване на връзките с други селища, така и в изолиране на гражданите в домовете им.

В Хубей, и особено в Ухан, бяха регистрирани и огромната част от смъртните случаи в Китай от коронавирус – над 3 000. От седмица обаче от Китай идват данни за драстичен спад в броя на новите заразени, като през последните денонощия такива почти няма, а засечените нови случаи на зараза са хора, върнали се от чужбина. Това накара експертите да алармират за възможността от повторно избухване на заразата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!