Антъни Блинкен
На снимката: Антъни Блинкен

Държавният секретар на САЩ заяви, че китайското правителство преследва плановете си за анексиране на Тайван с „много по-бързи темпове“ под ръководството на Си Дзинпин, като повтори предупрежденията за глобални икономически сътресения, ако Тайван бъде превзет.

Коментарите на Антъни Блинкен идват в момент, когато управляващата комунистическа партия на Китай се събира за своя конгрес, който се провежда два пъти в десетилетието и е най-важната среща от политическия цикъл на страната. Във важна реч, с която откри конгресите в неделя, Си даде да се разбере, че плановете му за Тайван остават в основата на плановете му за „подмладяване“ на Китай.

В разговор с бившия държавен секретар Кондолиза Райс в Станфордския университет в понеделник Блинкен заяви, че мирът и стабилността между Китай и Тайван са били успешно поддържани в продължение на десетилетия, но Пекин е променил подхода си, предаде „Гардиън“.

„Вместо да се придържа към статуквото, което беше установено по положителен начин, [Пекин е взел] фундаментално решение, че статуквото вече не е приемливо и Пекин е решен да преследва обединението в много по-бързи срокове“, каза Блинкен.

„Ако мирните средства не проработят, тогава ще използва принудителни средства, а евентуално, ако принудителните средства не проработят, тогава може би и силови средства, за да постигне целта си. Това е, което дълбоко нарушава статуквото и създава огромно напрежение.“

През последните години ККП и нейните военни, Народната освободителна армия, засилиха действията си на сплашване и тормоз спрямо Тайван, включително почти ежедневни полети в зоната за идентификация на въздушната отбрана и други действия в сивата зона. Като предполагаем отговор на посещението на председателя на парламента на САЩ Нанси Пелоси, през август Народната освободителна армия на Китай организира големи военни учения около главния остров на Тайван и оттогава значително увеличи броя на военните преходи над средната линия, отбелязва „Гардиън“.

Въпреки че Пекин ясно заяви, че възнамерява да превземе Тайван, сроковете за такъв сценарий варират значително. Високопоставени американски и тайвански военни лица предупредиха, че Народната освободителна армия на Китай ще разполага с този капацитет в рамките на няколко години, докато анализаторите посочват като потенциален краен срок целта на Си за национално подмладяване до 2049 г. – стогодишнината на Китайската народна република.

Въпросът за Тайван беше зададен на Блинкен в последните минути на едночасовия разговор. Той предупреди, че дестабилизацията на Тайванския проток е „дълбоко обезпокоителна за страните по света“.

„Размерът на търговския трафик, който преминава през пролива всеки ден и оказва влияние върху икономиките по света, е огромен“, каза той. „Ако той бъде нарушен в резултат на криза, страните по света ще пострадат. По отношение на полупроводниците – ако тайванското производство бъде нарушено в резултат на кризата, ще се стигне до икономическа криза в целия свят.“

В разговор с репортери след събитието Блинкен посочи глобалната криза отвъд Китай, заявявайки, че войната в Украйна е сложила край на „ерата след Студената война“, а технологиите са това, което ще определя конкуренцията между световните сили.

„Намираме се в преломен момент“, каза той. „Технологиите в много отношения ще пренастроят нашите икономики. Те ще реформират военните ни сили. Те ще променят живота на хората по цялата планета. И така, това е дълбоко изразен източник на национална сила.“

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук