на снимката: Алпинистът Боян Петров

Китайската страна е дала разрешение за използването на два непалски хеликоптера на компания „Simrik Air Pvt. Ltd.“, които да се включат в спасителните действия по издирването на алпиниста Боян Петров, съобщи посолството на Република България в Пекин. Разрешителното влиза в сила от днес, 10 май, и е валидно до 13 май 2018 г.

От МВнР информират, че решението е в резултат на усилията българските дипломатически мисии в Пекин и Делхи, които съдействаха максимално за осигуряването на цялата необходима информация и документация за осигуряването на разрешението. Междувременно Бхола Тхапа, почетният консул на Република България в Катманду, Непал, потвърди, че пилотите на авиокомпания „Simrik Air“ вече разполагат и с необходимите им китайски визи.

Вследствие на постъпките от страна на дипломатическата ни мисия в Пекин, китайската страна е поела ангажимент да изпрати гранични служители, които ще чакат двата хеликоптера при пристигането им на тяхна територия и така няма да се налага екипажите да летят до странични гранични пунктове, на които единствено има паспортен контрол.

На 3 май в Хималаите изчезна българският алпинист Боян Петров, който в рамките на програмата „Българин – 14х8000“ покори десет върха с височина над 8000 метра. Алпинистът е част от група от десет души, която се беше насочила към връх Шиша Пангма (8027 м.). Неговото изчезване беше забелязано на височина от 7500 метра. При издирвателна операция на 6 май бяха открити палатка и спален чувал, но поради влошените метеорологични условия издирването временно беше прекратено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!