Луната, станция
Снимка: Пиксабей

Китайските власти могат да претендират за територии на Луната, ако спечелят в новата космическа надпревара със САЩ. Това каза Бил Нелсън, ръководител на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА), в интервю за „Politico“.

Според него САЩ се намират в нова космическа надпревара с Китай. Шефът на НАСА смята, че ако Пекин победи, ще може да претендира за огромни територии от Луната.

Той смята, че Китай ще завземе най-богатите на ресурси части от лунната повърхност, ако пръв успее да се установи на естествения спътник на Земята. „Факт е, че сме в космическа надпревара. И е вярно, че е по-добре да се уверим, че няма да стигнат до някое място на Луната под прикритието на научни изследвания. И не е изключено да кажат: „Не идвайте насам, ние сме тук, това е наша територия“, посочи Нелсън.

Той смята, че ситуацията със спорните острови в Южнокитайско море е в основата на тези претенции. „Ако се съмнявате в това, вижте какво направиха с островите Спратли“, добави шефът на НАСА.

Той изрази увереност, че САЩ ще изпратят свои астронавти на Луната през 2025 г., както е планирано. Нелсън изрази загриженост относно темповете на подготовка на Китай за кацане на спътника на Земята. „През последното десетилетие Китай отбеляза огромен напредък и постижения“, каза той. „Също така е вярно, че техните срокове за кацане на Луната се приближават все повече.“

Пекин отхвърля тези твърдения. „Някои американски служители говорят безотговорно, за да изопачат нормалните и законни космически дейности на Китай“, заяви пред „Политико“ Лю Пенюй, говорител на китайското посолство във Вашингтон. „Китай категорично отхвърля подобни изказвания. Космосът не е бойно поле“, добави той.

Още любопитни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук