Си Дзипин

Китай е на правилната страна на историята по отношение на кризата в Украйна, както ще покаже времето, и позицията му е в съответствие с желанията на повечето страни, заяви китайският външен министър Ван И.

„Китай никога няма да приеме каквато и да е външна принуда или натиск и се противопоставя на всякакви необосновани обвинения и подозрения срещу Китай“, заяви Уан пред репортери в събота вечерта, според изявлението, публикувано от неговото министерство в неделя.

Коментарите на Уанг дойдоха, след като в петък президентът на САЩ Джо Байдън предупреди китайския си колега Си Дзинпин за „последствията“, ако Пекин окаже материална подкрепа на руската инвазия в Украйна.

По време на видео разговора Си каза на Байдън, че войната в Украйна трябва да приключи възможно най-скоро и призова страните от НАТО да проведат диалог с Москва. Той обаче не е възложил вината на Русия, според изявленията на Пекин за разговора.

Уанг заяви, че най-важното послание, което Си е отправил, е, че Китай винаги е бил сила за поддържане на световния мир.

„Винаги сме се обявявали за поддържане на мира и сме се противопоставяли на войната“, каза Ван, като повтори, че Китай ще прави независими преценки.

„Позицията на Китай е обективна и справедлива и е в съответствие с желанията на повечето държави. Времето ще докаже, че претенциите на Китай са от правилната страна на историята.“

Също в събота заместник-министърът на външните работи Ле Ючън заяви, че санкциите, наложени от западните държави на Русия заради Украйна, са все по-„възмутителни“.

Съединените щати и техните европейски и азиатски съюзници наложиха мащабни санкции на Русия заради нахлуването в съседната страна на 24 февруари, което те наричат агресивна война на президента Владимир Путин. Той заявява, че е започнал „специална операция“ за демилитаризация и „денацификация“ на Украйна.

Макар да заявява, че признава суверенитета на Украйна, Пекин многократно е заявявал, че Русия има легитимни опасения за сигурността, които трябва да бъдат разгледани, и е призовавал за дипломатическо решение на конфликта.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук