Китай затваря една трета от предприятията за обработка на слонова кост и търговските обекти, които предлагат тези продукти. Това е първата голяма стъпка от забраната за продажбата на слонова кост, която влезе в сила в края на миналата година.

Според природозащитниците по този начин ще се ограничи бракониерството в Африка. Търговията със слонова кост е една от основните причини за драстичното свиване на популацията на дивите африкански слонове, които вече са застрашени от изчезване. Редица организации обаче изразяват опасения, че нелегалният трафик на слонова кост може да се насочи към Хонконг, където няма подобна забрана.

„Решението на Пекин е сериозна промяна в отношението към опазването на африканските слонове“, коментира Картър Робъртс, главен изпълнителен директор на Световния фонд за дивата природа. Според него мащабите на търговията със слонова кост стават все по-големи, а дивите животни са изправени пред един от най-мрачните си периоди в историята.

Китай е най-големия пазар за слонова кост, която се използва за бижута, мебели, дори лекарства.  В някои случаи 1 килограм достига цена от 1 100 долара. Повече от 20 000 екземпляра са убивани всяка година заради техните бивни. Така общият брой на африканските слонове е под половин милион. В някои африкански страни броя на слоновете е намалял с 60% в рамките на няколко години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!