54-годишна китайка, която някога е била приветствана като филантроп за осиновяване на 118 деца, е осъдена на 20 години затвор, съобщи Би Би Си. Ли Йенся е призната за виновна в съда в провинция Хъбей за изнудване, измама, фалшификация и смущаване на обществения ред.

Бившата собственичка на сиропиталище, която някога беше наричана „Обичаща майка“, също така беше глобена с 2,67 млн. юана (388 000 долара). Петнадесет съучастници, включително и нейният приятел, също бяха осъдени.

Съдът установи, че Ли Йенся – известна също като Ли Лидзюен – е „злоупотребила с влиянието на сиропиталището“.

„/Тя/ е извършила измама заедно с банда и други престъпления, за да получи огромна икономическа полза“, заяви пост, публикуван от градския съд в социалната мрежа „Уейбо“.

Нейният приятел Сю Ци е обвинен в нарушаване на обществения ред, изнудване, измама и умишлено нараняване. Той получи присъда от 12,5 години затвор и глоба от 1,2 милиона юана. Някои от останалите 14 съучастници получиха присъди до четири години.

Ли за първи път влезе в медиите през 2006 г., след като стана известно, че приема десетки деца в родния си град Вуан, малко градче в провинция Хебей.

Тя каза пред медиите, че била омъжена, но се развела. Бившият ѝ съпруг продал сина им на трафикант на хора за 7000 юана. Тя успяла да си върне сина и тогава решила, че иска да опита да помогне на други деца.

През годините тя натрупва значително благосъстояние и става една от най-богатите жени в Хебей. Тя осиновила десетки други деца и в крайна сметка отвори сиропиталище, което нарече „Село на любов“. За нея често се пише в медиите, включително някои информации, че се е борила с рака и е похарчила цялото си състояние.

Броят на децата под грижите й достигна своя връх през 2017 г. – 118 деца.

Именно през тази година правителството получи информация от членове на обществеността, които ги предупреждаваха за подозрителни дейности.

През май 2018 г. полицията установи, че има повече от 20 милиона юана и 20 000 долара в банковите си сметки и притежава луксозни автомобили като „Ленд Роувър“ и „Мерцедес Бенц“.

Беше открито, че от 2011 г. тя се занимава с незаконни дейности.

Тя също така е манипулирала някои от осиновените деца да възпрепятстват работата на строителни обекти – в един случай ги карала да се движат под камиони, така че строителството да не може да продължи. След това Ли изнудва тези строителни компании.

Беше установено, че 54-годишната жена е спечелила пари под претекст за изграждане на „Село на любов“.

Ли е задържана през май, след което 74 деца са напуснали селото. Те бяха прехвърлени в различни държавни и училищни сгради.

Мнозина в социалните медии в Китай осъдиха нейните действия, наричайки я „вълк в овча кожа“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!