Спутник V

Русия е договорила сделка за производството на 60 милиона дози от нейната ваксина „Спутник V” в Китай от май, съобщи разработчикът на ваксината.

Руският фонд за директни инвестиции (РФДИ), финансирал разработването на ваксината, заяви, че с Shenzhen Yuanxing Gene-tech Co. „са се договорили да си сътрудничат за производството на над 60 милиона дози“ от ваксината „Спутник” в Китай.

От РФДИ заявиха, че това количество на ваксината от две дози, ще бъде достатъчно за ваксиниране на около 30 милиона души, като добавиха, че производството ще започне през май.

„Сътрудничеството със Shenzhen Yuanxing Gene-tech ще ни позволи да произвеждаме „Спутник V” в Китай, като по този начин ще увеличим капацитета за предоставяне на допълнителни количества, тъй като виждаме нарастващо търсене на руската ваксина в световен мащаб“, заяви главният изпълнителен директор на фонда Кирил Дмитриев в изявление.

Западът обвини Пекин и Москва, че използват ваксините си като инструменти за спечелване на геополитическо влияние, припомня АФП.

Русия и Китай отхвърлиха твърденията, че се стремят да използват коронавирусни ваксини, за да разпрострат своето влияние, и обвиниха западните държави в запасяване с ваксини в ущърб на бедните нации. Ваксината „Спутник V” е регистрирана в 57 държави с общо население над 1,5 милиарда души, сочи АФП

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!