CCTV обяви първата в Китай 5G медийна платформа

Държавната радио-телевизионна мрежа в Китай – China Media Group (CMG) обяви, че ще създаде първата в страната 5G медийна платформа, предава „Ройтерс“. Това ще стане с подкрепата на трите китайски телекомуникационни гиганта – China Telecom, China Unicom, China Mobile  и Huawei Technology.

Договорът между тях предвижда да бъде създадена 5G лаборатория, която да ускори въвеждането на 4K Ultra HD видео и да стимулира иновациите в други,  видео базирани продукти. Лабораторията ще изгради още и система за цялостни тестове в десетте града, в които пилотно ще се излъчват 5G програми, за да се провери надеждността на технологията. Изследванията в лабораторията ще предоставят информация, която ще стандарта за предаване на живо, спецификациите за трансфер на файлове и процедурите за създаване на съдържание.

Очаква се всички тестове да приключат до следващите две сесии, които ще се проведат през март 2019. Преди сделката CMG, трите телекомуникационни гиганта и Huawei проведоха успешно тримесечен тест за 5G пренос на данни. Технологията позволява предаване на данни най-малко 10 пъти по-бързо от досегашния стандарт 4G, като намалява латентността и времезакъснението, при изпращане или получаване. Ето защо медийната индустрия не може да пропусне тази ценна възможност.

Шен Хайсион, президент на China Media Group, заяви на церемонията за обявяване на сътрудничеството (VAR), че CMG ще разработи стратегия за „4K + 5G + AI“ (AI или Artificial Intellect англ., Изкуствен интелект, бел. ред) , като се възползва от Големите данни и умните алгоритми. Той каза още, че групата ще проведе повече тестове на интелигентните приложения и ще се опита да разшири влиянието на националната медийна платформа.

На 1 октомври, CMG пусна първия в Китай телевизионен канал за суперзвезди – CCTV 4K Ultra HD, който излъчва оригинално 4K Ultra HD съдържание 8 часа на ден, богат ресурс за 5G тестовете. Очаква се 5G да надхвърли телефоните и да свърже всичко – от превозни средства до домакински устройства и джаджи с Wi-Fi връзка – при много по-големи скорости.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!