Снимка: Синхуа

Лидерите на компартията в Китай се поздравиха за техния „изключителен“ успех в борбата с COVID-19 вътре в страната, преди там да пристигне екип на Световната здравна организация (СЗО), който ще разследва произхода на болестта, предаде АФП.

Китай се сблъска с редица критики у дома и в чужбина заради първоначалните си действия срещу вируса, който се появи в централния град Ухан миналия декември. Политбюро на китайкската компартия заяви късно в петък, че ръководството на партията „изигра решаваща роля в довеждането на … Китай до надмощие над нередките рискове и предизвикателства през тази година“.

„В критичния момент … Централният комитет на партията предприе дългосрочнен подход … постигайки изключително необикновена слава през тази изключително необичайна година“, съобщи агенция „Синхуа“, цитирайки изявление, публикувано след двудневното заседание.

Китай ограничи до голяма степен разпространението на вируса и беше една от малкото големи икономики, които отчетоха ръст тази година. Но Пекин е обвинен, че е прикривал първоначалната поява на епидемията и е допринесъл за разпространението на вируса в международен план.

Във вътрешен план Пекин се опита да заглуши критиките, като наказа поне осем подаващи сигнали хора. Китайският журналист, съобщил за огнището на Ухан, Дзянг Дзян, е задържан от май и се очаква да бъде съден в понеделник. Дзянг е бивш адвокат, който пътува до града през февруари, за да докладва за хаотичните действия в началните етапи на избухването на болестта, чрез излъчвани на живо материали и критични есета, широко разпространени в социалните мрежи.

Двудневната среща на Политбюро идва малко преди международният екип от експерти на СЗО да пристигне в Китай, за да разследва животинския произход на COVID-19. Разследващите ще пътуват до Ухан. Експерт от екипа заяви пред AФП тази седмица, че разследването „не е свързано с намирането на виновна държава или виновна институция“, а с „разбиране на случилото се, за да се избегне това в бъдеще“.

Наскоро Пекин се опита да постави под съмнение произхода на вируса – вестник „Пийпълс дейли” заяви в публикация във „Фейсбук“ в началото на ноември, че „всички налични доказателства сочат, че коронавирусът не е стартирал в Ухан в централен Китай“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!