Холандски учени ще изследват климатичните промени в Черно море за последните 20 000 години. Експедицията на научно-изследователския кораб „Пелагия” ще прави проучвания в родната акватория до 5 април.

Данните ще послужат за подобряване на моделите на съвременните изменения на климата. Освен това те ще изследват и микробиологичните същества и техните трансформации, породени от климатичните промени.

Дейностите по реализацията на разработваните програми се финансират изцяло от Холандската организация за научни изследвания. Българското правителство позволи научната експедиция с решение от 8 март.

Това е втората експедиция на холандските учени в Черно море, предишната се състоя между 28 януари и 5 февруари миналата година.

Научно-изследователският кораб „Пелагия” има разрешение да пребивава на българското териториално море, включително да посещава Варна и Бургас, в периода от 23-25 март 2017 г. за извършването на океанографска експедиция.

Дейностите са свързани с осъществяването на дългосрочния проект „Археология в Черно море”. Основната цел беще да бъдат реализирани комплексни морски археологически проучвания в югозападната част от акваторията на Черно море, за да бъде съставена карта на подводното културно наследство на България, да бъде обогатена информацията за промените в морското ниво и климата, повлияли върху живота на праисторическите и исторически общества в Черноморския регион.

През предходните години редица български и чуждестранни научни институти проведоха океанографски експедиции, свързани с осъществяването на проекта, като правителството осигури необходимите условия за провеждането им.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук