Местни избори в Турция
Снимка: БТА

Днес в Турция се провеждат местни избори, на които ще могат да гласуват общо 61 441 882 избиратели. За първи път ще гласуват 1 032 610 младежи. Изборите започнаха в 7:00 ч. в 32 окръга в Източна и Югоизточна Турция и ще продължат до 16:00 ч. В останалите части на страната изборите започнаха в 8:00 ч. и съответно ще продължат до 17:00 ч., предаде БТА.

В изборите участват кандидатите на 34 политически партии, а в страната са разкрити над 206 хиляди избирателни секции. Ще бъдат избрани кметове на 81 окръжни центрове, както и на 973 по-малки градове и над 50 хиляди кметове на общини.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е с номер 1 на бюлетината за гласуване, основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) е с номер 18.

Най-много са кандидатите за кметския пост в мегаполиса Истанбул – 49. Броят на кандидатите за мястото на градоначалник в столицата Анкара е 24. Очаква се изключително оспорвана надпревара за кметското място в Истанбул между сегашния градоначалник и отново кандидат на основната Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу и между кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Мурат Курум, както и в столицата Анкара между настоящия кмет Мансур Яваш (от НРП) и кандидата на ПСР Тургут Алтънок.

Общо 594 хиляди служители на силите за сигурност ще осигуряват безопасността на местните избори.

В случай на касиране на вота за местни органи на властта в Турция ще бъде насрочено повторение на местните избори на 2 юни, съобщи турската Висша избирателна комисия.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук