КНСБ

Днес отбелязваме Деня на труда и международната работническа солидарност. 1 май е и официален празник на КНСБ. Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза, че 136 години след стачката в Съединените щати с искане за 8-часов работен ден, продължителността на работното време и заплатите остават основен проблем.

„Сумирането и изчисляване на работното време в много сектори и браншове всъщност заличава 8-часовия работен ден. Това е една от нашите битки. Изключително важна битка. Да могат хората да знаят, какъв е техният работен ден и след това, безспорно, с какви заплати и доходи ще се върнат вкъщи. Основното ни послание винаги е било справедливи доходи. За нас справедливи значи минимална заплата, която поне да покрива издръжката на живота, което значи близо 1200 лв. нетно, чисто, да внесе всеки работещ в семейния бюджет“, каза президентът на КНСБ пред БНР, които настояват и за ежегоден ръст от 12-13 процента на средната заплата, каза президентът на КНСБ, които настояват и за ежегоден ръст от 12-13 процента на средната заплата.

Президентът на Конфедерация на труда „Подкрепа“ Димитър Манолов очерта войната в Украйна, инфлацията и енергийната криза като най-големите предизвикателства:

„Ние не може да имаме доходи без всичкото това нещо да спре. Нека да си припомним, че всичко започна от една енергийна криза от миналата година, в която продължаваме да се намираме. Ние сме затиснати отвсякъде в енергийна несигурност. Но в Плана за възстановяване и устойчивост и във всичките други идеи пише и е дебело подчертано, как ние трябва да си затворим единствените независими производства на електроенергия. Това е комплекса „Марица изток“ и ред други такива неща, което идва да покаже, че нещо е тежко сбъркано.“

В чест на празника днес ще бъде премиерата на документалния филм „История на българското синдикално движение“, изготвен от Института за социални и синдикални изследвания.

Още вътрешнополитически новини – четете тук 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук