Заради споразумението сключено между партиите в управляващата коалиция, скандалният Красимир Първанов е заместник-министър на енергетиката. Така министър Теменужка Петкова обясни присъствието му в правителството. И допълни, че той е предложение на Обединените патриоти. Според коалиционното споразумение, за да се разпредели отговорността по равно в министерствата, там където министърът е от ГЕРБ, заместниците му се предлагат от патриотите. Поради тази причина  в понеделник, министър-председателят Бойко Борисов е подписал назначаването на Красимир Първанов за зам.-министър. Скандалът с него избухна през 2011 година докато е изпълнителен директор на НЕК.

Красимир Първанов, зам.-министър на енергетиката

Тогава без да уведоми  ресорния енергиен министър Трайчо Трайков, Първанов еднолично подписва с руската „Атомстройекспорт” удължаване на договора за строителството на АЕЦ „Белене”. Именно заради тези негови действия, България беше осъдена да плати на Русия 1.2 млрд. лв. след като ядреният проект беше спрян. Трайчо Трайков нарече тогава Красимир Първанов „национален предател”, а Бойко Борисов го уволни от НЕК. Работодателските организации реагираха остро на избора му, след като в края на миналата седмица Валери Симеонов еднолично съобщи, че Първанов е техният избор за заместник-министър на енергетиката.

Теменужка Петкова обеща да следи изкъсо работата на скандалния си заместник, въпреки че не очаква той да действа своеволно.

Не смятам, че ще се стигне до такива неща. Все пак да не забравяме, аз съм контролен орган по професия, така че трудно могат да се случат такива неща„, каза Петкова, като по този начин припомни, че е бивш директор на Агенцията по държавен финансов контрол.

И гарантира, че „поема пълния контрол по отношение и на дейността на заместник-министрите”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук