кодекса на сасун
Кодекса на Сасун. снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврейска библия на повече от 1000 години беше продадена за 38,1 милиона долара в Ню Йорк в сряда. Така бе поставен рекорд за най-скъп ръкопис, продаван някога на търг, предаде АФП.

Ръкописът, наречен Кодекса на Сасун, който датира от края на IX – началото на XX век – е най-ранната почти пълна еврейска библия, която се знае, че съществува.

Той беше продаден на търг на „Сотбис“ след четириминутно наддаване между двама купувачи, се казва в изявление на аукционната къща.

Библията бе купена от бившия американски дипломат

Алфред Моузес от името на американска организация с нестопанска цел. Тя ще я подари на Музея на еврейския народ ANU в Тел Авив, Израел, съобщи „Сотбис“.

„Еврейската библия е най-влиятелната книга в историята и представлява основата на западната цивилизация. Радвам се да знам, че тя принадлежи на еврейския народ“, каза Моузес, посланик при президента Бил Клинтън.

Продажната цена на библията надхвърли сумата от 30,8 милиона долара, които основателят на „Майкрософт“

Бил Гейтс плати през 1994 г. за ръкописа

на Лестърския кодекс на Леонардо да Винчи. Досега той бе най-скъпият ръкописен документ, продаван някога на търг.

Най-скъпият исторически документ остава едно от първите копия на Конституцията на САЩ, което „Сотбис“ продаде за 43 милиона долара през ноември 2021 г.

Кодекса на Сасун е един от двата кодекса или ръкописа, съдържащи всичките 24 книги от еврейската библия, оцелели до съвременната епоха. Той е значително по-пълен от Кодекса от Алепо и по-стар от Ленинградския кодекс, две други известни ранни еврейски библии, посочва „Сотбис“.

Ръкописът свързва свитъците от Мъртво море – които датират още от III век пр. н. е., и днешната модерно приета форма на еврейската библия.

Наречен е на предишния собственик Дейвид Соломон Сасун (1880-1942), който събра най-значимата частна колекция от древни еврейски текстове в света.

Ръкописът бе продаден за първи път на търг през последните над 30 години. Предварителната оценка за цената му беше между 30 и 50 милиона долара.

Кодекса на Сасун, който е местен през цялата си история, е бил представян в миналото само веднъж пред публика, през 1982 г., в Британската библиотека в Лондон, каза Орит Шахам-Гоувър, главен куратор на Музея на еврейския народ.

Според датиране с въглерод-14 Кодекса на Сасун е по-стар и по-пълен от

Кодекса от Алепо, написан в Галилея през X век

и донесен в Израел през 50-те години на XX век, след като е открит в този сирийски град.

Ръкописът предшества и Ленинградския кодекс, най-старото оцеляло копие на еврейския библейски текст в неговата цялост, който е датиран за началото на XI век.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук