Костадин Костадинов
на снимката: основателят на "Възраждане" Костадин Костадинов

„Настояваме за пореден път въпросът за правата на македонските българи да бъде повдигнат и на предстоящия Съвет по външни работи и пред лично Жозеп Борел на 23 януари т.г.“.

Това каза вчера от парламентарната трибуна лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов във връзка с побоя, нанасeн върху Християн Пендиков, секретар на българския клуб в Охрид „Цар Борис Трети“.

Малко преди това Костадинов говореше за европейски ценности, които Северна Македония според него не достига, някак съчетавайки това с твърденията си за поставянето под въпрос „самата същност на ЕС и неговото израждане в нещо съвсем различно от това, което всеки европеец очаква“.

„Македония такава, каквато е в момента, няма място в Европейския съюз“, каза той. „Европейските ценности като демокрация, свобода на словото и право на самоопределяне, са само едно бленувано светло бъдеще“, каза още Костадинов.

„Всички европейски институции си затваряха и продължават да си затварят очите и ушите за ужасяващата антибългарска вълна от омраза и истерия в Северна Македония“, твърди Костадинов, след това изразявайки мнение, че същността на ЕС е поставена „под въпрос“.

Тези изказвания пораждат въпроси. И част от тези въпроси са:

Кога е честен Костадинов – когато иска да предоговаряме членството си в ЕС, или когато иска да представяме пред Жозеп Борел проблемите си?

Несъвместимо и покъртително цинично звучи политик, който събира подписи за референдум срещу еврото, да призовава и дори да изисква подкрепа от Европейския съюз по каквито и да е въпроси.

Като лоша шега звучи призивът за помощ на Костадинов към европейските институции, при положение, че именно той и неговата политическа сила преди последните парламентарни избори говореха усилено за „предоговаряне на условията за членство на България в ЕС“.

Реакция и действия от българските власти трябва да има. Костадин Костадинов обаче няма моралното право да иска помощ от ЕС, след като на практика всичките му публични изказвания предполагат, че трябва да обърнем гръб на Европа и да прегърнем „големия брат“.

Защо не призова за помощ Москва?

Далеч от мисълта, че Костадинов разбира същността на ЕС, която твърди, че е под въпрос, политикът от „Възраждане“ явно добре познава същността на Русия – съдейки от факта, че партията му е за „нормализиране на отношенията“ между България и Русия. Щом търси нормализиране на отношения, явно разбира самата държава.

Не е ясно обаче защо не призовава тази държава да помогне за отстояване правата на македонските българи. Все пак знаем, че именно под съветския спектър, минаващ през Сърбия, македонското общество придоби настоящата си неприязън към българите. Защо Костадинов не поиска от Москва да помага? Все въпроси без отговор.

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук