Путин и Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество, както и в енергийната сфера.

Премиерът Борисов и президентът Путин подчертаха, че в последните години партньорството между България и Русия се активизира. Те изразиха желание за по-нататъшно задълбочаване на доброто сътрудничество в редица сфери.

Ето така изглежда едно правителствено прессъобщение с дата 24.01.2019 г., когато Владимир Путин очевидно все още не е бил диктатор.

Този разговор е проведен в навечерието на започването на строежа на „Балкански/Турски поток“. Тогава българската държава хвърля близо 3 млрд. лв. – парите са платени от държавната компания „Булгартрансгаз“ на саудитската „Аркад“.

Поредица от медийни разследвания показаха, че фирмата е наела подизпълнители от Русия, Беларус и други държави, които са свършили част от работата и са получили част от парите.

В отговори до Свободна Европа Министерството на енергетиката твърди, че става дума за два консорциума с руско участие, един с турско, един между фирми, регистрирани в Италия и Сърбия, както и компании от Беларус, Италия и Сърбия.

Интересно е какво е било мнението на депутата Делян Добрев – министър на енергетиката, председател на енергийна комисия в парламента, както и това на съименника му – Пеевски, които в момента са едни от най-ревностните защитници на евроатлантизма в България и обвиняват настоящото правителство в подкрепа на „режима на Путин“.

Впрочем, в този период, депутатът Пеевски по някакви причини не обичаше много камерите и не идваше в парламента. Очевидно не е имало несправедливости, за които да си е заслужавало да се бори.

Очевидно в този период и двамата са одобрявали паричните потоци към Русия. По-вероятно е и двамата да не са имали отношение към Владимир Путин като към диктатор, въпреки отношението на руската власт към опозицията, гръмналият скандал с отравянето на Сергей Скрипал, убийството на опозиционера Борис Немцов и това на опозиционната журналистка Анна Политковская.

Списъкът може да бъде продължен.

Вероятно вече малко хора помнят, че последното посещение на Владимир Путин у нас беше именно в мандата на правителство на Бойко Борисов. Първото правителство на Борисов – посещение с огромен политически знак и сигнал. От тогава България често е наричана в западните издания „Троянския кон на Москва в ЕС“.

Знаменателното посещение на Путин у нас ще бъде запомнено с подаръка, който Борисов направи публично – куче българска каракачанска порода.

За щастие, освен снимката, глобалната мрежа помни и стенограмата от разговора между двамата, която тогава е оповестена от пресцентъра на правителството.

„А у вас има газ, затова разменяме газ за туризъм“

Така Борисов отговаря на Владимир Путин, по това време министър-председател на Руската федерация, който отчита високия ръст на руски туристи у нас.

По време на тези разговори българският премиер повдига въпроса за цената на газа, който купуваме от Русия и заявява, че би било добре тя да бъде по-ниска.

Относно цената на газа решихме с господин премиера, тъй като това са междутърговски отношения, да не ги поставяме на масата на междуправителствените преговори, тъй като това касае две корпорации в лицето на „Газпром“ и „Булгаргаз“, но лично много се надявам, когато с господин Милер (шефът на „Газпром“ по това време, бел. ред.) се говори, да имат предвид, че е много важно за българската икономика да има сравнително по-конкурентна цена на газа, заявява Борисов.

Владимир Путин отговаря:

„Ние ще разгледаме този въпрос, защото знаете, че тази цена се базира по борсовите цени за петрол. Обаче ще видим, и ще помоля колегите да разгледат този въпрос. Що се отнася до сметката за „Южен поток“, смятам, че това е напълно възможно. Обществото да се чувства сигурно и тази банка да е надеждна“.

Борисов е вероятно единственият български политик, освен може би Георги Първанов, който е имал най-много срещи и разговори с Владимир Путин.

Как можем да оценим смисъла на това? Като си представим премиерът Николай Денков в ролята на Борисов с чести контакти и визити при Путин.

„Големият брат винаги прощава“

В обзорна статия на ТАСС от 2019 година, в която се разказва за сложните отношения между България и Русия, се посочва, че българското правителство, въпреки пообтегнатите отношения с Москва, е отказало да изгони руски дипломати във връзка със случая „Скрипал“.

Руската агенция припомня, че официалното „примирие“ между Москва и София е станало с посещение на Борисов в Русия, на което той се извинил за провала на „Южен поток“, който струвал на Русия до този момент 800 милиона долара.

„Аз нося вина за създаването на известно напрежение. Благодаря ви, че не ни се сърдите. Големият брат, винаги е голям и винаги прощава“, казва тогава Борисов на Путин.

На разговорите в Кремъл двамата са разговаряли и за атомната електроцентрала в Белене, от която София официално се отказа, въпреки че атомните блокове за нея вече бяха произведени и доставени.

В името на коректността трябва да отбележим, че отношенията на правителството по това време с Москва се влошават около изграждането на „Балкански/Турски поток“ и особено през 2019 година властите у нас демонстрират сериозна конфронтация с Руската федерация – тогава започват гоненията на руски дипломати, заподозрени в шпионаж, разбиват се няколко групи, една от които действала в българската „Военна полиция“, за издаване на държавни тайни в руското посолство у нас.

Очевидно е обаче, че дълги години правителствата на Борисов са имали „топли“ отношения с Русия. В този смисъл опитите на партията на Борисов да приписва на настоящото правителство връзки с Русия са нелепи.

Именно в мандата на правителство на „Продължаваме промяната“ България бе обявена за неприятелска държава, а доставките на руски газ бяха едностранно спрени от страна на „Газпром“. В същото време военният министър Тодор Тагарев е един от най-яростните противници на режима в Москва и неведнъж е заявявал позицията си по този въпрос.

Редно да се замислим за това как се стигна до това Русия да има толкова силно влияние у нас – политическо, икономическо и дори медийно. Дали пък за това не са помогнали и дузина години комфорт, който е осигуряван от трите поредни правителства на ГЕРБ с Борисов начело?

Очевидно е, че политическата битка у нас днес е за това да се „изземе“ колкото се може повече евроатлантическо пространство. За ДПС това е от особена важност, имайки предвид санкциите, които САЩ наложи на Делян Пеевски по глобалния закон „Магнитски“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук