Гитхорн, Нидерландия

Париж, Рим, Барселона… Европейските градове са топ дестинации в списъка на повечето туристи, и с право. Но малките градове на континента също са също толкова интересни и завладяващи. В тях може да се открие цялата красива архитектура и голяма част от културата, на големите градове, само че с по-малко тълпи, с които да ги споделите.

CNN представя някои от най-красивите малки градчета в цяла Европа – от скромни рибарски градчета до средновековни крепостни градове.

Гитхорн, Нидерландия

Наричат ​​го „холандската Венеция“, но за разлика от италианския град, тук липсва едно изключително важно нещо –  прекомерния туризъм. Както във Венеция, животът се върти около водата. Градски шум липсва, защото коли и автобуси не се движат, а единственият начин за придвижване е пеша или по водата.

Гитхорн, Нидерландия

Обиколката с лодка около сламените къщи, които са разположени върху торфени острови е истинска наслада за очите. В Гитхорн може да се почувстваш така, все едно си попаднал в машина на времето, която те е върнала няколко века назад.

Ако сте гладни, може да се отбиете в ресторант Hollands-Venetië, който притежава звезда Мишлен.

Гимараеш, Португалия

Гимараеш е от решаващо значение за историята на Португалия – той е обявен за първата столица на страната през 12 век, а средновековната му архитектура ​​остава до голяма степен непокътната, пълна с манастири, величествени стари дворци и рушащ се замък, кацнал на върха на скала.

Гимараеш, Португалия
Гимараеш, Португалия

Гимараеш е прекрасна туристическа дестинация и е подходяща за посещение почти целогодишно. Ако се намирате в града, трябва да опитате местния специалитет сладкиш, пълен с тиква и смлени бадеми.

Главните забележителности, които непременно да посетите, са замъкът Гимараеш, в който е роден Алфонсо I, основател на Португалия; площад Da Oliveira с една от най-известните църкви в града Igreja de Nossa Senhora da Oliveira; дворецът на херцозите Браганса.

Роскоф, Франция

Пристанищните градове могат да бъдат мръсни, но не е прекрасният малък град Роскоф във френския регион Бретан. Той просперира, заради морската търговия и износа на известния си розов лук за Обединеното кралство.

Роскоф, Франция

Днес това е център на таласотерапия, използващ морска вода за лечение на медицински състояния, както и красив типично бретонски град. Малки рибарски лодки клатушкат около водите на града, а в далечината се вижда пристанището, откъдето тръгват фериботите за Плимут в Обединеното кралство.

Ангиари, Италия

Намиращ се близо до границата между Тоскана и Умбрия, Ангиари е истинска наслада за очите – малък крепостен град, който се извива около хълм, сливайки се с пейзажа наоколо.

Ангиари, Италия
Ангиари, Италия

Той е пешеходен лабиринт от алеи и улици с влакчета, пълен с грандиозни дворци, построени от мистериозните, наемни „оръжейници“, живели тук през периода на Ренесанса.

Може да се проследи историята на града и неговото създаване в Музея на Ангиари,. Той освен това проследява най-важното събитие, което е белязало историята на Ангиари и обезсмъртено от Леонардо да Винчи – битката при Ангиари, състояла се в равнината извън града.

Нафплио, Гърция

Великолепният Нафплио се простира на Егейско море в Пелопонес. Градът притежава свой собствен чар със своя венециански замък, стърчащ във водата и красив Стар град, който се извива зад крепостни стени.

Нафплио, Гърция
Нафплио, Гърция

Малко хора знаят, че Нафплио е бил първата столица на съвременна Гърция, така че има много неща за разглеждане. Градският център е почти затворен за коли, което позволява свободно да обиколите тесните улични или десетките заведения. Ако сте фенове на историята археологическият музей съдържа предмети, датиращи от микенската епоха.

Мостар, Босна и Херцеговина

Старият мост в Мостар, построен от османците през 16-ти век, дълго време е смятан за един от най-добрите примери на балканската ислямска архитектура. Извиващ се високо през река Неретва, той е една от най-известните забележителности на Балканите. Tрадиционно местните се гмуркат от моста – днес той е спирка на Световните серии на Red Bull Cliff Diving.

Мостар
Мостар, Босна и Херцеговина

Мостът е разрушен през ноември 1993 г. от хърватските сили по време на Балканските войни. През 2004 г. е построен реконструиран мост.

Днес Мостар е обичана дестинация в Босна и Херцеговина и популярна еднодневна екскурзия от Дубровник през границата с Хърватия.

Мадзара дел Вало, Сицилия

Италианския град Мадзара дел Вало (Mazara del Vallo) e земеделски и риболовен център, разположен в провинция Трапани, Югозападна Сицилия. Като основан още по времето на финикийците град, той има древна и богата история, която личи в останалите запазени в него много древни руини и красиви сгради от Средновековието.

Мадзара дел Вало, Сицилия
Мадзара дел Вало, Сицилия

Неговият район Касба е подобен на северноафриканска медина. Градът има голяма тунизийска общност и е по-вероятно да намерите кус-кус в менюто, отколкото паста.

Неговата основна забележителност е Satiro Danzante, или „Танцуващия сатир“ – древна бронзова статуя, извадена от морето през 1998 г.

Кловели, Великобритания

Някога магаретата са били единственият начин за изкачване и слизане по стръмните улици на Кловели, красиво рибарско селище в Девън, югозападна Англия.

Кловели, Великобритания

Той се намира в дъното на 120-метрова скала. Вместо с магарета днес стоките се транспортират с шейни, а ако туристите не могат да се справят, могат да се повозят с джипове.

Динкелсбюл, Германия

Сладък исторически център, дървени къщи и кули – Динкелсбюл има всичко. Той се намира на „Романтичния път“ на Германия – маршрут, известен със своите очарователни градчета и е един от най-запазените средновековни градски комплекса в Германия.

Динкелсбюл, Германия
Динкелсбюл, Германия

Заобиколен от средновековни стени с огромна готическа църква, St George’s Minster, той беше декорът за филма на Вернер Херцог „Енигмата на Каспар Хаузер“.

Корчула, Хърватия

За остров Корчула се знае, че е един от най-интересните острови в Адриатика. Но освен това името му се свързва и с твърдението, че това е рождено място на известния мореплавател Марко Поло. Корчула е известен със своето вино и маслиново олио.

Корчула, Хърватия
Корчула, Хърватия

Така или иначе, това е град от световна класа, с блестящи бели улици и сгради, изсечени от местен камък, вода почти навсякъде и красиви сгради, оставени от венецианците, които са управлявали тук векове.

Кенмеър, Ирландия

Кенмеър е малко градче в южната част на провинцията Кери, Ирландия. Градчето се намира в близост до една от най-известните атракции в Ирландия – Пръстена на Кери. Това прави Кенмеър популярна туристическа дестинация и голяма част от развитието на тази област се дължи на туризма.

Кенмеър, Ирландия
Кенмеър, Ирландия

Кенмеър е известен с храната си и с гледките си – с величествени планини, издигащи се зад девствения залив. Градът може да се похвали с множество ресторанти и традиционни пъбове.

Пиран, Словения

Словения има само част от бреговата линия, разположена на върха на клиновидния полуостров Истрия,  в Адриатическо море. Макар и малък, този участък от брега, притиснат между Италия и Хърватия, е дом на няколко красиви града, един от които е Пиран.

Пиран, Словения
Пиран, Словения

Той представлява красива мини Венеция, със здрава камбанария, пенлива архитектура и рибарски лодки, акостирали в малкото пристанище. Централната стара част на Пиран е един лабиринт от тесни улички и средновековни къщи. Из него не се движат автомобили, което прави разходката спокойна и приятна.

Рейне, Норвегия

Очарователен норвежки крайбрежен град – малък и отдалечен. Рейне е радостта на Лофотенските острови, чиито красиви червени колиби се намират в подножието на скалисти планински върхове.

Рейне, Норвегия
Рейне, Норвегия

Всяка година хиляди посетители идват тук, за да се насладят на дългите, почти безкрайни летни дни и невероятното Северно сияние през зимата

Регенкос, Испания

Регенкос се намира в планински район с тихи средновековни села. Има останки от средновековни си стени, красива църква и традиционни каменни къщи.

Регенкос, Испания
Регенкос, Испания

Тарнов, Полша

Малък град, с красиви средновековни сгради, които дават усещане как е изглеждал  Краков преди масовия туризъм.

Тарнов, Полша

Площадът на Стария град е великолепна смесица от архитектурни стилове, има красива готическа църква и много еврейско наследство – въпреки че общността е почти унищожена по време на Втората световна война.

Текстът е публикуван в CNN, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук