Списание „National Interest“ определи петте най-мощни военоморски флоти в света. Това са тези на САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Япония.

САЩ

На първо място са американските ВМС. Съединените щати имат повече кораби от всеки флот в света. „Никой друг флот няма такъв глобален обхват като ВМС на САЩ, който регулярно действа в Тихия, Атлантическия и Индийския океан, както и в Средиземно море и Персийския залив“.

Американският флот има 10 самолетоносачи, 9 десантни кораба, 22 крайцера, 62 разрушителя, 17 фрегати и 72 подводници.

Китай

На второ място е китайският флот. Развитието на китайския флот стана възможно благодарение на растежа на икономиката на страната, което доведе до десетократно увеличение на бюджета за отбрана от 1989 г. насам, отбелязва „National Interest“. В момента Китай разполага с 1 самолетоносач, 3 десантни кораба, 25 разрушители, 42 фрегати, 8 ядрени и около 50 конвенционални подводници.

Единственият самолетоносач в китайския флот е собствено производство.

Русия

На трето място в списъка е руският флот. Според автора, въпреки факта, че Русия традиционно е сухопътна власт, тя наследява по-голямата част от съветския флот. В същото време постепенно се въвеждат в експлоатация нови кораби, както и се модернизират стари. Руският флот има 79 големи кораба, включително 1 самолетоносач, 5 крайцера, 13 разрушителя и 52 подводници.

Великобритания

Четвъртото място заема Кралският флот на Великобритания. Подобно на повечето въоръжени сили на страната, британският флот през последните години е изправен пред постепенно намаляване, отбелязва изданието. В момента британският флот разполага с 3 големи десантни кораба, 19 фрегати и разрушители, 7 ударни ядрени подводници и 4 подводници с балистични ракети.

Кралският флот е гордостта на Великобритания.

Япония

Затварящ кръга на първите пет са Военноморски сили за самоотбрана на Япония. Флотът на страната на изгряващото слънце има в състава си 114 кораба, а неговото ядро са разрушители в количество от 46 единици. В същото време японският подводен флот, състоящ се от 16 кораба, е един от най-добрите в света, според „National Interest“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!