Тръмп, Путин
на снимката: Руският президент Владимир Путин и американският президент Доналд Тръмп

САЩ наложи нови санкции на седем руски олигарси и 17 висши държавни служители, обвинявайки ги в „международна злонамерена активност”, пише ВСС. 12 компании, притежавани от олигарси, държавната оръжейна компания и една банка също са сред засегнатите.

Това е най-агресивното действие на администрацията на Тръмп спрямо Москва, посочва още британското издание.

Сред засегнатите от новите санкции е Олег Дерипаска – милиардер и магнат в сферата на бизнеса с метали, по-конкретно алуминий. Според ВВС той има връзки с бившия ръководител на предизборната кампания на Тръмп Пол Манафорт. Преди 10 години Дерипаска попадна в центъра на политически скандал след като изтече информация, че возил лейбъриста Питър Манделсон и консерватора Джордж Осборн на луксозната си яхта.

Сюлейман Кемиров също ще понесе загуби заради новите санкции. Той е един от най-богатите мъже на Русия, чието семейство контролира най-голямата руска компания за производство на злато. Богатството му се измерва на около 6,3 млрд. долара. През ноември срещу Кемиров започна разследване от страна на Франция по подозрение в укриване на данъци.

Александър Торшин, високопоставен руски служител, който има връзки с американската Национална оръжейна асоциация също влиза в черния списък.

Бодигардът на Путин, лидерът на Националния съвет по сигурността на Русия и бившият министър-председател Виктор Зубков също са сред санкционираните.

Интересно попадение на американските санкции е зетят на Владимир Путин Кирил Шамалов, който има бизнес в сферата на енергийния сектор на Русия.

Най-голямата руска компания за експорт на оръжия също попада в черния списък, който цели освен всичко останало да изтика Руската федерация от международната търговия с оръжия.

Според финансовия секретар на САЩ Стивън Мнучин наказанията са насочени към онези, които печелят от „корумпираната система” на Русия. Официалният мотив на САЩ да наложи новите санкции е руската намеса в изборите от 2016 г. Друга причина са действията на Русия в Крим, източна Украйна и Сирия, каза още Мнучин. Той обвини руското правителство в „злонамерени кибератаки”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!